„Конкретно кой организира истерията в Сливен ще кажат службите. Ние това, което следим от месеци, са организираните протести срещу първоначално Стратегията за детето, след това се опитаха да натрупат теми. На пръв поглед целите на тези хора са благовидни – защита на правата на родителите, консервативни цености, право на родителите да решават бъдещето на децата си“, каза по БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По негови наблюдения в ромските общности най-лесно се създава паника.

„Става въпрос за атака, включително срещу образователната система. Ние правим много усилия децата да ходят редовно на училище, не само да бъдат записани. Записването се оказа лесно, по-трудно е да ги накараме редовно да ходят на училище“, каза министърът на образованието.

Според него има опити да се натрупват теми – като няма Стратегия за детето трябва да се сложи друга тема в случая продажбата на деца или отнемането им от родителите. По мнението му някой използва по най-груб начин страхът на хората.

„От страна на организаторите това е целенасочена атака с цел създаване на смут, натрупване на дестабилизационни усещания“.

Красимир Вълчев обясни, че това, което са направили учителите е било правилно. Те са освободили децата и са успокоили родителите. Министърът каза, че учителите могат да противодействат само като говорят с родителите.

Само девет учители са кандидатствали по програмата “ Мотивирани учители“,обяви просветният министър, въпреки че допълнителните средства бяха увеличени от 300 на 500 лева.Тази преподаватели трябваше да преподават в райони с проблемни деца.

Вълчев каза още, че ще се забави основната писта на преподаване по математика, тъй като не остава време за упражнения и затвърждаване на материала от учениците.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nine + 12 =