Три стъпки, които може да следвате, при избора на обувки за какъвто и да е повод.

Как да изберете спортни обувки?

1. Определете стила си на трениране

От съществено значение е да сте взели предвид начина си на трениране с избора на маратонки. Важно е да се спомене, че трудно бихте намерили спортни обувки, подходящи за всякаква дейност. Най-добре предварително да сте наясно за какво и как ще ги използвате.

2. Изберете категория спортни обувки, която съответства на нуждите ви

Ако тичането е вашият предпочитан спорт, то тогава търсете обувки за бягане. Те са леки и гъвкави, предназначени за продължително или редовно движение по твърди, равни повърхности. Предоставят по-голямо омекотяване и по-лесно движение на краката от обикновените такива, спомагат за абсорбиране на сблъсъка на стъпалото със земята.

Ако пък предпочитате бягането офроуд ви трябват маратонки, предвидени за каменисти, кални и хълмисти маршрути. Такива обувки имат солиден грайфер за максимално сцепление, подсилени са за опора и защита на ходилата.

В случай че предпочитате удобството на фитнеса или други занимания като аеробика, кик-бокс или вдигане на тежести, може да потърсите по-универсални спортни обувки. Те са пригодени не само за бягане, но и за странични движения на краката, използвани в редица други спортове. Подметките им са подходящи както за фитнес, така и за асфалта или корта.

Вървенето е чудесен начин да сте активни и да поддържате форма.  Тъй като при вървене първо петата докосва земята, след което плавно се спуска и останалата част от ходилото, ви трябва гъвкава подметка. Водоустойчивостта също е бонус при разходки в по-влажни климати.

3. Пробвайте маратонките

Би било добре, ако пробвате спортните обувки с чорапите, с които ще тренирате, както и с ортопедични стелки, ако ползвате такива. Може да предвидите около сантиметър от върха на най-дългия пръст до върха на обувката, за да не ви убиват.

Как да изберете обувки на висок ток?

1. Пресметнете идеалната за вас височина на тока

Ако измерите ъгъла, в който крака ви би стоял естествено, ще можете да прецените кои обувки биха били подходящи за вас. За тази цел седнете на обикновен стол, с изпънат гръб и правилна стойка. Вдигнете единия си крак напред, а другия оставете на земята. Отпуснете глезена и стъпалото на вдигнатия крак. Разстоянието между двете линии представлява височината на идеалния за вас висок ток.

2. Пробвайте обувките в края на деня

Тъй като с течение на времето и натоварването краката се разширяват, тогава най-добре ще прецените дали високите обувки ще са удобни дори когато ходилата ви са по-обемни.

3. Разходете се с тях преди да ги купите

При пробване на високите обувки отделете време да се разходите с тях. Ако ви се струват тесни или неудобни още от началото е възможно тези усещания да се усилят впоследствие.

Дори след като сте ги купили е добре да се упражнявате с тях вкъщи, за да може да свикнете, преди да излезете с тях навън.

Обувки, които не пасват добре на краката ви и са ви широки ще позволят на стъпалото да се хлъзга в тях, което ще наруши баланса при ходене.

Как да изберете подходящи обувки за вашия аутфит?

Най-простият подход за избор на обувки би бил пантофи, мокасини или други затворени дамски обувки за ежедневни поводи и класически обувки с висок ток за по-официални събития. Това обаче бързо може да ви омръзне.

1. Какъв е поводът?

Независимо колко са удобни, красиви или колко изгодна е била цената на дамските обувки, ако не пасват на повода или обстановката, то тогава това не са точните обувки. Елегантните вечерни обувки нямат място в офиса, а джапанките, например, не са идеални за официално събитие.

Помислете на какви места ще попаднете през деня. Например, ако сте планирали разходка в парка, то най-добре да избегнете дамските обувки с висок ток. Най-вече трябва да се съобразявате с това какви обувки носите на работа и на официални мероприятия и празненства.

2. Съобразете цветовете

Какъв е най-подходящият цвят обувки за вашето облекло? Черните обувки са подходящи за различни тоалети, но може би тяхната популярност се крие в това, че хората се страхуват да не изберат погрешен цвят.

Изпробвайте различни шарки, за които досега не сте и предполагали, че ще носите.

Ето няколко насоки за това какви обувки подхождат на различни цветове в облеклото ви:

• Кафяви обувки: биха подхождали на облекло със светло кафяви, кафяви, бежови, оранжеви и зелени нюанси.

• Кремави обувки: бяло, пастелни и неутрални цветове.

• Бели обувки: неутрални, ярки и пастелни цветове.

• Сребристи обувки: пастелни нюанси, както и бяло, черно, синьо и лилаво.

• Сиви обувки: черно, синьо, сиво, червено, както и някои нюанси на лилаво и жълто.

• Златисти обувки: зелено, червено, кафяво. Подхождат си също така и с черно и бяло.

3. Обувките като акцент или като допълнение на тоалета?

Когато избирате какво да обуете е добре да предпочетете чифт обувки, които ще допълват тоалета ви.

Може да ви се стори трудно да откриете обувки, които да подчертават тоалета ви, без да доминират цялата визия, но това лесно се постига с балансиране.

• Когато се оглеждате в огледалото, някой елемент изпъква ли значително пред останалите?

• Аутфитът ви твърде хаотичен ли е? Например топ с пайети и обувки с кристали.

• Дрехите и обувките ви сливат ли се твърде много? Например черен панталон, черен пуловер и черни боти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви