Един случай е регистриран с ХИВ инфекция през първата седмица на октомври, сочи справка на РЗИ-Бургас. От инспекцията, по правило, не уточняват населеното място и пола.

От началото на годината ХИВ инфекцията е засегнала трима души в област Бургас. Другите два са от средата на април и края на юли.

Ако се водим от данните на статистиката, определено можем да бъдем „спокойни“ за разпространението на ХИВ в региона за тази година. През миналата случаите на инфекции бяха осем, а в средата намесец март един човек с ХИВ почина.

Какво да правя ако съм ХИВ позитивен?

Ако тестът посочи, че сте ХИВ-позитивен/а, колкото по-скоро предприемете действия и започнете да се грижите за здравето си, толкова по-добре. Ранното медицинско лечение, здравословният начин на живот и позитивното отношение могат да ви помогнат да останете в добро състояние.

Бързата медицинска грижа може да отложи началото на СПИН и да предотврати някои от животозастрашаващите състояния. Важно е да се знае, че ХИВ-позитивен тест винаги трябва да бъде потвърден, за да се знае със сигурност, че е положителен.

Ако тестът ви е положителен, има няколко много важни стъпки, които трябва да направите веднага, за да се погрижите за здравето си.Първото от тях е да се видите с лекар, дори да не се чувствате болен/а. Трябва да преминете през важни тестове, имунизации и лечение с медикаменти, които могат да ви помогнат да поддържате добро здраве. Никога не е рано да започнете да мислите за възможности за лечение. В момента има много нови лекарства, които се използват при заразени с ХИВ. Необходимо е да посетите лекар, за да направи оценка на общото ви здравословно състояние и степента, до която имунната ви система функционира. Опитайте се да намерите лекар, който има опит в третирането на ХИВ.

Много от лекарите ще направят следното:

Ще ви направят лабораторни тестове с цел да за извършат оценка на имунната ви система.

Ще определят дали имате и други заболявания, които могат да станат проблематични в бъдеще, включително сифилис, туберкулоза, хепатит В и токсоплазмоза. Направете си тест за туберкулоза. Може да сте се заразили с туберкулоза и да не знаете. Ненавременно откритата туберкулоза може да причини сериозни проблеми, а болестта се лекува успешно, ако се установи рано.

Ако вече сте заразени с една или повече от тези, или други болести, възможно е да преминете през лечение или профилактика, което да предотврати влошаването или повтарянето им в бъдеще.Ако не сте заразени, лекарите вероятно могат да предотвратят бъдеща инфекция чрез:

Имунизация

Много ХИВ-позитивни хора са подлагани на ваксинация срещу хепатит В и бактериална пневмония, тъй като заразяването с някоя от тези болести може да е опасно за лица с потисната имунна система.

Предписване на антивирусни лекарства и протеазни инхибитори в случаите, когато тестовете показват, че имунната система е отслабнала. Извършват се и регулярни медицински прегледи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five + 6 =