Продажбите на дребно през летния месец са нараснали с 2% спрямо същия период на миналата година. Това е повишение за трети пореден месец от началото на годината след спадовете от зимните месеци и пролетта.

От данните за август на Националния статистически институт (НСИ) се вижда, че оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени намалява с 0,3% спрямо предходния месец, съобщи Investor. bg. През последния летен месец на годишна база оборотът нараства при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,6%), с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2,0%) и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,9%). По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетен при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 11,3%, при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 8,5%, и търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 5,7%.

Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – със 7,1 на сто. Спрямо предходния месец се наблюдава намаление на оборота при търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 0,6%, и търговията на дребно с нехранителни стоки – с 0,5%.

При търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение – с 0,2%. По-съществено увеличение се отчита при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 0,6%.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви