– Г-н Пинелов, от всички кандидат-кметове Вие най-много настоявате за спешно извършване на финансов одит на община Созопол и разгласяване на резултатите от него. Защо?

– Защото всичко, което не се е случило в Созопол е заради това, че общината е задлъжняла. И вместо да правим планове за развитие, ние сме принудени за мислим планове за оздравяване. Какво можем да направим, когато сме минус 30 милиона лева на старта на ново управление, оставени като наследство от старото? Явно г-н Рейзи си е мислел, че ще управлява вечно и е правил заеми, като се е надявал да измисли по-късно как ще ги връща. До края на годината ще искам Сметната палата да направи ревизия и ще разберем точно колко е зле ситуацията в бюджета на общината. Важно е хората да знаят, защото това са нашите пари, на всички нас, на тези, които живеят и работят тук, от нашите данъци. Те имат право да знаят за какво са харчени.

Хората смятат, че всички влизат в политиката, за да се облагодетелстват. Говорят за корупция и кражби. Вие какво бихте им казали?

– Аз, като общински съветник, съм подал имотна декларация в Сметната палата. Всеки може да влезе в сайта й и да я види. В края на мандата отново може да се провери с какви имоти, къщи и коли съм станал кмет и какво притежавам след 4 години. Смятам, че това е повече от обещание, защото аз живея тук, хората ме познават и искам да остана при тях. Никой не е вечно кмет, но и след това трябва да може да среща съседите си с открити очи.

– Ще разчитате ли на общинския съвет за вземане на мерки, защото явно ще трябват рестрикции?

– Разбира се. Това са хората, които са избрани, за да решават проблеми в името на гражданите. Не искам те само да приемат това, което кметът им предлага, както беше до сега. Точно обратното – кметът може да предложи, общинският съвет обсъжда и решава, а кметът изпълнява. Надявам се и кметовете в по-малките населени места да са активни. Аз ще бъда винаги готов да изслушам и ще настоявам общинският съвет да прави същото. Най-лошото е да ти е гласувано доверие да решаваш как да живеят другите, а да не чуваш какво искат те.

– Всички обещават да подобрят живота на хората в община Созопол, като имам предвид не само тези, които живеят в общинския център. Вие сте бил общински съветник, знаете какви са проблемите. Какво ще направите?

– Проблемите в селата са едни и същи. Аз ходя там не само по кампании, говоря с тях и знам какви са болките им. Знаете ли, че в село Зидарово например няма асфалт, никога не е имало. Улиците са на пръст, не дори чакъл, а пръст. Същото е в Росен, в Равна гора, Крушевец, Габър, Вършило, Индже войвода и даже в Равадиново, което е само на 5 км. от Созопол. Г-н Рейзи имаше 12 години да направи нещо, но си остана само с обещанията. Тези хора не са второ качество. Те заслужават нормални условия за живот.

Аз съвсем отговорно обещавам, че ако стана кмет, още в първите две години от мандата ми ще оправя пътищата и тротоарите в селата, ще ремонтирам спирките и заслоните, ще осигуря осветление.

Друг голям проблем навсякъде е липсата на питейна вода и канализация, няма сметосъбиране, електричеството им е на един електромер. Във всяко село има и вилна зона. Те дори нямат статут на такива. Там досегашното ръководство не правеше нищо, защото се предполага, че хората са от Бургас или друг голям град и идват само на почивка. Тези хора не гласуват тук и няма нужда да се грижим за тях, смяташе управлението на Рейзи. Това е грешна и порочна политика. Една от първите ми задачи ще бъде да променя това. Тези хора, щом имат имот в общината, значи плащат данъци. А това означава, че имат право, а ние – задължение, да им осигурим нормални условия за живот.

Казахте, че ще ремонтирате автобусните спирки. А какво ще се случи с дълго обещаваната автогара в Созопол?

– Това е един много хубава идея. Обаче отново стигаме до въпроса с парите. 12 години ни обещаваха нова автогара. Имаше и проект, който беше отхвърлен от общинския съвет, защото трябваше да се реализира със собствени средства. А такива няма. Идея за нова автогара има и в Черноморец. Но и за нея няма пари. Аз ще търся възможности за финансиране по европейски програми. Възможно е да се търси и партньорство с други общини, може и по програмите за трансгранично сътрудничество, за да се осъществи най-накрая тази прекрасна идея.

За това ще настоявам отделът за европроекти в общината да се оптимизира. И нямам предвид съкращения, а изискване да се работи повече, за да се използват всички възможности, които ни дават програмите на ЕС.

Като стана въпрос за общинската администрация, смятам да направя така, че гражданите да могат по-бързо да си вършат работата, за която се изисква някакъв документ от общината. Ще добавим още услуги и ако се налага, ще назначим още персонал.

В Созопол има и много други проблеми – улици, паркиране, сметосъбиране. Какво решение ще предложите за тях?

– Ако стана кмет, приоритетно ще се постарая да върна европейския облик на Созопол. Навсякъде има преместваеми обекти, каравани, мръсно и разбито е. Паркът също е занемарен и грозен. Искам Созопол да привлича туристи с красотата си, с историята, с възможността да се докоснат до духа му, до културата, а не за да си купят гащи и чорапи.

Искам да направя алеята край пристана едно романтично място, от което хората да си тръгват със спомени, а не да си гледат в краката, за да не настъпят счупена плочка.

Аз всеки ден пътувам. Виждам какви са улиците на Созопол. Невъзможно е да се паркира, невъзможно е дори да се разминем. Затова ще предложа нова схема за паркиране. Така, че да е удобно на хората.

Като говорим за туризъм, как виждате развитието му? Какво не му достига?

– Не му достига реклама. Има градове като Брюж в Белгия например, където се хвалят, че в стария град нищо не е събаряно и строено от 15 век, има и други градове в Европа, където с гордост показват запазени крепости от 14 век. А Созопол има история от 6 в.пр.н.е.

В цялата община има исторически паметници. В Черноморец също има уникална археология на нос Акра, започнаха и разкопки в бившите поделения, където бяха открити останки от базилика по-голяма от тази в Плиска. Във всяко село има калета. Вярвам, че може да се печели много от историческото ни наследство. Вижте Гърция – от всеки камък правят пари. А нашите разкопки пустеят, никой не стъпва там. Не се отпускат достатъчно пари нито за проучвания, нито за теренна работа, нито за консервация на уникалното ни богатство, оставено да се руши. Ще настоявам Министерството на културата да предвиди средства за следващата година. И отново ще се търсят други възможности за финансиране.

Искам изгубената статуя на Аполон, патронът на нашия град в античността, отново да посреща туристите на входа на пристанището например. Сега само мощите на Йоан Кръстител, открити на остров Св. Иван и митът за вампира Кривич привличат хиляди хора в Созопол. А какво ще стане ако имаме възможности да покажем и останалите ни „съкровища“? А колко туристи ще дойдат ако имаме адекватна реклама. Ето от къде ще дойдат пари, за да осъществим и инфраструктурните ни проекти.

– Но туризмът в Созопол е основно през лятото…

– Да, сега е така. Аз ще направя всичко възможно да се развиват и останалите видове туризъм, за да привлечем хората през цялата година. Имаме възможности например за конгресен туризъм. По този начин повече хотели и ресторанти ще работят през цялата година. Хората ще печелят и общината ще печели. Но и тук е нужна реклама. Не само на национално, но и на международно ниво – участия в борси, на изложения, договаряния, презентации. Всичко това ще доведе и до повече работни места за местните хора.

– Да, туризмът е основен поминък на хората в Созопол и Черноморец, но в селата?

– За хората в селата трябва по-ангажирана социална политика. Аз, като кмет, ще направя проучване с моя екип за нуждите им. За самотните, възрастните, болните ще бъде осигурен социален патронаж. С това отново може да се осигурят работни места за местни хора.

С оправянето на инфраструктурата в селата се надявам да привлечем и млади хора, които да се заселят там. Все пак са сравнително близо до общинския център, а и до Бургас. Общината ще осигури помощи за младите семейства и децата им. Ще съдействаме за създаването на местни инициативни групи, които също ще могат самостоятелно да кандидатстват за финансиране от еврофондовете. С наша помощ, разбира се. Където е възможно, при кандидатстване, ще се добавят и определени социални дейности.

Хората също трябва да са активни, не може да чакат само да им се дава. Когато направят нещо за себе си, за децата си, за дома си, ще бъдат и по-удовлетворени, и по-отговорни в запазването му.

Така може да се финансират и местни самодейни състави и групи, както и спортни инициативи.

От години в Созопол чакат да се построи и нова болница. Кога ще стане това?

– Аз мога да Ви обещая, че ще я направя за една година, но ще излъжа. Сега има лични лекари и две работещи линейки. Общината има акции в УМБАЛ Бургас за обслужване на жителите й, но преди време Панайот Рейзи е намалил броя на тези акции. Вероятно заради вноската, която трябва да се плаща. Тук възможността е публично-частно партньорство. Общината може да отреди терен и да го предостави на инвеститор. Смятам, че това е постижимо и само така Созопол може да има нова и модерна болница. Който и да е кмет, няма друг вариант.

И накрая – какво е Вашето послание към жителите на община Созопол, които ще отидат до урните на 27 октомври?

– Уважавам Ви и знам, че всеки от Вас ще направи своя избор на 27 октомври с достойнство и убеждение, че Созопол не е бащиния на никого. За вас, уважаеми съграждани, това е решение, което ще ви даде възможност да стабилизирате собственото си финансово състояние, да осигурите наследниците си, да си позволите битови придобивки. Ще го направим заедно с много труд и правилните решения. За някои това е възможност да спечелят време, за да изчистят името си от натрупани с годините негативи. Аз започвам на чисто. Нямам скелети в гардероба.

И знам, че морето, плажовете, старите къщи, странджанските гори, древните калета, защитените зони, не ни принадлежат. Те са наследство – развиваме, пазим и предаваме на тези който ще дойдат след нас. С внимание,отговорно, с грижа! Това е!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви