От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не е открито сирене – в 1 не няма пълнеж, в 3 е установена извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично. За първи път в тестове на Активни потребители не e открит нито един продукт със задоволително качество.

Изследвани са 15 проби банички закупувани са от тайни клиенти в различни квартали на София с цел да се определи качеството на сиренето влагано в баничките и да се отговори на два въпроса – дали в закуската се влага сирене или извара и какво е качеството на сиренето в баничките, т.е. дали това е класическото за страната бяло саламурено сирене?

Сирене или извара

От закупените 15 проби банички със сирене в една изобщо не е открит пълнеж. Възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането. Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене. Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.

Анализът на „сиренето“ откри най-вече палмови мазнини

След първия етап на изследването в останалите 11 проби банички пълнежът притежава привидни характеристики на сирене. Тези проби са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините. Крайните резултати от тестването показват, че всички 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношения. Казано по друг начин във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията, по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера.

В крайна сметка от започналите изследването 15 проби, в нито една не е открито класическо бяло саламурено сирене.

Внимание!

Консумацията на имитиращи млечни продукти представлява директна заплаха за здравето на потребителите. Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено!

За проучването:

В проучването са включени: 15 проби баници със сирене, закупени от павилиони и търговски обекти в София през месец септември 2019г. Лабораторно е определено наличие на извара (SDS–PAGE), последвано от определяне на немлечни мазнини (съгласно БДС EN ISO 17678:2010) и установяване на мастнокиселиният профил (БДС EN ISO 12966-2:2017).

Пълното проучване можете да прочетете на aktivnipotrebiteli.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви