Автомобилните заводи по света

Знаете ли, че автомобилните заводи произвеждат годишно около 60 млн. автомобила? Трудно е да си представи човек, колко средства отиват за тази дейност и изобщо, какво се случва зад кулисите на тези предприятия. Представяме ви някои от най-интересните и забележителни заводи, които направо изумяват с факти от своята история.

Volkswagen и пернатите
Във Волфсбург е разположен най-големият завод на Volkswagen, като неговите размери са като на цял град. Особено внимание привличат двете големи стъклени кули, в които се складират автомобилите, идващи от конвейерите. Стъклените кули обаче често заблуждават птиците и те се удрят в тях, като това в много случаи е фатално за пернатите. В крайна сметка, компанията взе решение да използва висоговорител, с който да се опита да прогони птиците. Самият завод е един от най-големите на света. На ден той произвежда около 4000 автомобила, а годишният му обем може да достигне 1,3 млн. бройки.


Следене от Ford
А някога дали сте си представяли, че като дойдете на работа в завод, може да бъдете следен непрекъснато. Колкото и да е странно, това е факт. Системата е измислена още от Хенри Форд, който иска работниците му да бъдат примерни граждани. За целта той създава специален отдел, в който влизат 200 следователи. Те са длъжни да следят за всички служители, като го правят не само в работното им време, но и извън завода. Следователите е трябвало да внимават, дали работниците употребяват алкохол и наркотици. Само

не искайте от нас да обясним връзката между автомобилните заводи и следенето.

Постепенно обаче разходите за този отдел започват да тежат на компанията и в крайна сметка той е закрит.


Заводът, който понесе ядрен удар
На 6 август 1945 г. над японския град Хирошима е пусната ядрената бомба „Little Boy“. И тъй като в Хирошима се намира завода на Mazda, той също е пострадал. Ядрената гъба обхваща площ от 3 километра, като всичко в тази зона е трябвало да бъде изтрито от лицето на Земята. Колкото и удивително да звучи, гората в района става преграда за взривната вълна и спасява завода. А само 4 месеца след взрива работниците се връщат по местата си и продължават да произвеждат автомобили. Сега това е не само работещ завод, но и забележителност /автомобилните заводи също могат да са забележителности/, която гостите на града посещават.


Ferrari и дърветата
В завода на италианската компания за спортни коли растат истински, зелени дървета. Това се прави с цел запазване на здравето на работниците в предприятието, тъй като дърветата подобряват микроклимата. Подобен подход показва, че ръководството на Ferrari заслужава само поздравления за това, че се грижи за здравето на своите служители.


Lamborghini и хората
Мнозина вече си мислят, че роботите са иззели всички функци на хората и произвеждат всички детайли за автомобилите. Това обаче се отнася предимно за масовите модели. Колкото по-скъпа и по-луксозна е една кола, толкова по-голяма вероятност има за всеки дребен детайл да се грижат хората. Всички агрегати на Lamborghini се правят на ръка, като дори на тях се поставя табелка с името на човека, който ги е сглобявал.

Снимки: Производителите 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви