Това не е за пияни хора

Над 400 души бяха арестувани по време на Октоберфест в Мюнхен заради това, че пияни карали електрически тротинетки. Това съобщиха германските медии. Тази година фестивалът се проведе от 21 септември до 6 октомври. Посетен бе от 6,3 млн. фенове на бирата от цял свят.

През лятото в Германия електрическите тротинетки бяха приравнени към превозните средства и по закон властите ги третират като такива. Но собствениците им все още ги възприемат повече като играчки, отколкото като замяна на автомобила. Или като средство за придвижване по улиците. В резултат на това от 414-те арестувани пияни „водачи“ на тротинетки, полицията отне шофьорските книжки на 254-има.

Сред шофьорите също е имало пияни

Репортерите на „Дойче Веле“ посочват, че след водачите на автомобили също е имало такива, които са карали подпийнали по време на фестивала. Но броят им е по-малък – 360 души. Полицията е отнела шофьорските книжки на 215 от тях.

Популярността на електрическите тротинетки в големите градове по цял свят, включително и у нас, се увеличи значително тази година. Това предизвиква много и разгорещени дискусии. Основната е дали те трябва да бъдат регистрирани като обичайни превозни средства. И съответно хората, които ги управляват да притежават необходимия лиценз и да носят отговорност за действията си.

В края на септември стана ясно, че МВР е готово с предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които да регламентират използването на електрически тротинетки. Предложенията са няколко, но основните предвиждат право да управляват тротинетките да имат само хора, навършили 16 г. и притежаващи една от категориите, изброени в чл. 150а, ал. 2 от ЗДП.

Предвижда се също така тротинетките да се управляват задължително с каска и светлоотразителни елементи по облеклото. Освен това те ще трябва да се движат само по велоалеите, а когато няма такива – възможно най-вдясно в платното за движение. Забранено ще им бъде предвижването по пътища и улици, по които максималната разрешена скорост е над 50 км/ч, а самите те не трябва да вдигат повече от 25 км/ч.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви