д-р Илиев

Людмил Илиев е роден в гр. Враца през 1988 г. Живее и работи в Бургас от 2009 година. Има магистърска степен по Ветеринарна медицина от Тракийски университет Стара Загора. По-рано завършва Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец” в Костинброд. От 2018 година до момента е съдружник и управител на ветеринарен кабинет в кв. Черно море. Кандидат е за общински съветник в листата на „Движение България на гражданите”.

Д-р Илиев, от години в Бургас се коментира темата за нужда от гробище за домашни любимци. Какво е нужно, за да се направи най-после такова в града ни?

-Нужно е Общината да предостави подходящ по големина и разположение парцел, върху който да бъде изграден гробищен парк за домашни любимци.

Друга необходима мярка за справяне с проблема е изграждане на общински инсинератор (крематориум) с цел предотвратяване на заразни заболявания, както и възможност стопаните да кремират любимците си. Генерално решение на проблема е промяна в действащата Наредба за гробищните паркове, която не позволява загробване на животни в тях, с цел обособяване на парцели предназначени за домашни любимци по райони.

-Бездомните котки и кучета са разделителна тема за бургазлии. Много от тях виждат в уличните котки част от духа на Бургас, за други пък те са напаст. Не можем да отречем, че все пак е нужен по-строг контрол върху популацията им. Как местната администрация би могла да се справи по-добре с този казус?

-Широко практикувана кастрация намалява проблема с популацията, но няма ефект върху намирането на дом за животните.

Най-важната мярка е стимулиране на осиновяването на бездомни животни чрез използването на различни механизми като например ежемесечни кампании за осиновяване.

Може да се помисли и за намаляване на данъците на осиновителите, както и изграждане на приют за котки, защото в момента Бургас не разполага с такъв.

-Всяка година Община Бургас започва „война” с комарите още от пролетта и като че ли всяка година я губи. Какви допълнителни мерки може да предприеме администрацията за дезинфекционни дейности срещу ларвите на комари?

-„Войната” може да бъде спечелена с предприемане на превантивни мерки чрез свеждане до минимум на местата, където има застояла вода (стари гуми, бидони, кофи и др), прекъсване на цикъла на развитие чрез третиране на водоемите по време на ларвната форма на комарите с подходящи препарати, които не замърсяват и не увреждат околната среда. Нужни са и масови обработки 2 пъти месечно срещу възрастната форма имаго, увеличаване на популацията на техния естествен враг водното конче.

-От няколко години живеете в квартал Черно море. Как би могло да се развитие здравеопазването и здравната култура в малките населени места около Бургас?

-Привличане на здравни специалисти чрез осигуряване на необходимите условия на труд от страна на местната администрация. Оборудването на мобилни кабинети и включването на малките населени места в стажантските програми на студентите с цел натрупване на стаж и повишаване на здравната култура на гражданите.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви