Кои неща дразнят най-много шофьорите?

Всяка година на 10 октомври се отбелязва Световният ден за психично здраве. Той се провежда с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО), с цел информираност на обществото за проблемите на психическото здраве.

Отбелязва се за първи път на 10 октомври 1992 г. и първоначално стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве с участието на тогавашния държавен секретар Ричард Хънтър.

В Световната федерация за психично здраве членуват организации и лица от 112 страни от цял свят.

В края на месец септември 2018 г. в Ню Йорк държавните и правителствени ръководители обещаха да приложат 13 нови стъпки за борба с неинфекциозните болести, включително рак, сърдечно-съдови и респираторни заболявания, инсулт и диабет, както и да насърчават психичното здраве и благосъстоянието.

Психичното здраве обхваща широк спектър от дейности, пряко или непряко свързани с компонента на психичното благосъстояние, включен в дефиницията на СЗО за здравето: „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, не само липса на болест“. Това се отнася до насърчаването на здравето, предотвратяването на психични разстройства и лечението и рехабилитацията на хора с психични разстройства.

Отбелязването на 10 октомври като Световен ден на психичното здраве цели да насочи вниманието на обществото към психичните проблеми и да предизвика обществени дискусии, свързани с превенцията и лечението на психичните заболявания.

Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%, злоупотреби с вещества – 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

Основната причина за поява на психичните разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот.

Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства. Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист –психиатър, психотерапевт, психолог. При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × 1 =