В Бургас Нощта на прилепите ще се отбележи днес съвместно от Българска Фондация Биоразнообразие, Зелени Балкани и Спелео Клуб „Непиаст“, със съдействието на Община Бургас. Ще има както винаги интересни факти за прилепите, насочени към малки и големи чрез две образователни презентации, изложба за най-интересните и най-често срещаните прилепи, ателие за възли и Bat’s Quiz show. По-късно вечерта в Морската градина желаещите ще подслушват прилепите със специални устройства – детектори.

Организаторите канят всички любители на прилепи на 10.10.2019 (четвъртък) от 18.00 часа в Културен център „Морско казино“, зала „Георги Баев“.

Програма на Нощта на прилепите в Бургас:

18:00 – 20:00 Разглеждане на изложбата „Прилепите в България“ – с фотографии на видовото разнообразие и техния жизнен цикъл
18:00 – 18:30 Обучение за правене на възли (Запознайте се с част от работата на изследователите на прилепите, които влизат в пещерите и за да достигнат различни дълбочини използват въжета и правят …възли)
18:30 – 18:40 Прилепите на Борнео – презентация на Станимира Делева, Зелени Балкани
18:40 – 19:00 В Атанасовско езеро живеят не само птици, но и прилепи – презентация на Спас Узунов, БФБ
19:00 – 19:15 Bat’s Quiz show – след толкова Нощи на прилепите какво научихте за тези необикновени бозайници
19:15 – 20:00 Нощ на прилепите – с детектор из алеите на морската градина
За повече информация: Станимира Делева – Зелени Балкани, 0883490378; Радостина Ценова – Българска фондация „Биоразнообразие“ – 0896798908.

Инициативата за честване на Нощ на прилепите е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г. за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на стария континент, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция, ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща национална информационна кампания.

В ПОМОРИЕ (11 октомври) екип на Зелени Балкани подготвя научно-популярна презентация, арт ателиета и занимания с интересни факти за прилепите. Очаквайте допълнителна информация за събитието и във фейсбук За контакти: Полина Христова – Зелени Балкани – моб. тел. – 0882508721

В специализирания сайт за прилепите може да намерите информация как сами да организирате празника в училище или с приятели!
Следете и фейсбук събитията!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви