Създателите на сатиричния анимационен сериал South Park знаят как да създават спорни ситуации, а понякога и цели скандали.

Новата им мишена се оказаха Китай, управляващата там Комунистическа партия и сериозната цензура, която властта налага върху чуждестранните продукции, които се излъчват в страната.

Голяма част от втори епизод на 23-ия сезон на South Park е посветена на Китай и как американски компании се опитват да се докопат до тамошния пазар за сметка на свободата на словото и като затварят очите си за предполагаемото погазване на основни човешки права от страна на Пекин.

Това доведе до ответна реакция – същата цензура, с която в South Park се подиграват, посече самото шоу и то вече е недостъпно в сайтове за видеосподеляне в Китай. Не могат да се прочетат и повечето рецензии за него.

Създателите на South Park – Мат Стоун и Трей Паркър, не закъсняха с публикуването на публично „извинение“ към азиатската държава.

Какво ядоса Китай

В епизода „Band in China“, излъчен на 2 октомври, има две сюжетни линии, свързани с цензурата Китай. Ранди Марш заминава за азиатската държава, за да разшири своя бизнес за производство и продажба на марихуана. Тъй като се опитва да внесе от стоката си, е задържан още на летището и е хвърлен в трудов лагер.

Там пазачи с електрически палки го тормозят, а в една от сцените един от тях му дава картичка, която Марш да прочете: „Аз съм горд член на Комунистическата партия. Партията е по-важна от индивида“. Освен това Ранди става свидетел на разстрели на други затворници и е принуден да сглобява играчки.

Оказва се, че в лагера са и Мечо Пух и Прасчо. Анимационните герои са задържани заради това, че китайци сравняват лидера на страната Си Дзинпин с Мечо Пух – нещо, което е напълно вярно.

В кашата се присъединява Мики Маус, представен като агресивен шеф на „Дисни“, който вдига скандал на героите от филмите на компанията – като Железния човек, Тор, Кайло Рен от „Междузвездни войни“ и други, защото някой от тях застрашава успеха на филмите в Китай.

Впоследствие става ясно, че вината е на Ранди Марш, който решава да се реваншира на китайските власти и да си спечели благоразположението им за своя бизнес с марихуана, като се изцапа с мед и мечешка кръв… Да, това е South Park, дами и господа.

В друга сюжетна линия синът на Ранди – Стан Марш, е направил хардкор метъл банда. Веднага откриват мениджър, който обаче им обяснява, че никой не се интересува вече от албуми и сингли – важни са биографичните филми за бандите. Така започват снимките на филм за бандата на Стан, в който обаче присъстват представители на китайската цензура, които да кажат какво не може да влезе във филма, за да бъде излъчен в Китай.

Накратко, в малко над 20 минути Трей Стоун и Мат Паркър по своя специфичен начин критикуват цензурата в Китай и се подиграват на американската филмова индустрия, както и на всички, които жертват творческата си свобода, за да облажат с китайски пари.

…и няма вече South Park в Китай

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × one =