България не разполага с достатъчно ресурс да се справи с голяма мигрантска вълна. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, ръководител на военното разузнаване в периода 1991-1993 година и бивш министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. Той уточни, че страната ни разчита на Турция.

„Надяваме се на добрата воля на Турция и Ердоган, с когото поддържаме добри отношения, но ако тръгне масова вълна, няма да успеем да я спрем. Ние не сме готови и сами не можем да направим нищо“, каза още ген. Червенков.

По думите му Европа няма и добре развита политика в това направление.

„Европейската политика по отношение на мигрантите е доникъде. Няма съгласие на страните за приемане на тези, които преминават. Дъблинският регламент също се явява проблем с факта, че постановява, който влезе в първа страна на ЕС тя става негова страна“, каза още ген. Червенков.
Европа не е подготвена за поредна мигрантска криза, но няма и универсално решение, смята експертът. По думите му след 2015 година до момента Европа не е имала пълна готовност за реакция.

„Последната година европейските политици бяха заети с други проблеми и въпросът с мигрантите беше на заден план – изборите, новият европарламент и другия голям проблем – Брекзит. През 2017 имаше затишие по отношение на мигрантите, но отчетите и документите, които се издават със статистиката на 2018 година предизвикват висока тревога“, обясни още ген. Червенков.

Според него 150 000 мигранти са влезли в Европа за година.

„Слабият наплив по западно-средиземноморския път – около 13 000 преминавания годишно се промени. Сега повечето от една трета от мигрантите са преминали по този маршрут, т.е. от Северна Африка към Испания. Подобни са данните и за средиземноморския маршрут, в който сме е и ние. Тази година показва нарастване на броя в сравнение с миналата година, особено към Гърция“, обясни още ген. Червенков.

Ген. Червенков уточни и състава на миграционните вълни,

който не е променян от последните четири години.

„Изключението е, че сега броят на сирийските мигранти е около една пета от общия брой – между 15 и 20%. Запазва се броят на афганистанци и пакистанци. Съставът на вълните и потоците е различен и трябва да има различен подход. Ситуацията стана тревожна и след местните избори в Турция. Новото ръководство в големите градове е взело решение да прочисти градовете след голямата вълна и бежанските лагери. След определено време турските власти оставиха да се спасява кой както може и те се насочиха към големите градове, където има работа. Сега се променя политиката на местните власти. Натискът и от населението също оказва влияние и тези мигранти нямат друг избор, освен да се опитат да продължат“, коментира още експертът.

Той посочи и нови опасения.

„Има голяма опасност, която тлее в Либия, Северна Африка. По данни от преди месец беше съобщено, че там се намират около 700 000 потенциални мигранти от вътрешността на Африка, които очакват шанс да продължат. Европа едва ли би могла да издържи втори бежански поток, както през 2015 година. Промениха се настроенията на населението дори в Германия, изразяват се и опасения от последствията на сериозна мигрантска вълна“, предупреди ген. Червенков. Експертът уточни, че основни източници на мигранти продължават да бъдат Сирия, Афганистан и Ирак.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви