Група изследователи от Харвардския университет в САЩ откриха как суровите зеленчуци влияят на чревната функция. Откритията на учените могат да бъдат намерени в статия, публикувана в списанието Nature Microbiology. Авторите на изследването са установили, че използването на зеленчуци, които не са били подложени на термична обработка, води до редица отрицателни последици за храносмилането.

Такива продукти унищожават полезните бактерии, които подпомагат храносмилането и укрепват имунитета. Учените проведоха изследвания на лабораторни гризачи и хора. По време на експеримента са разработени различни видове диети за четири групи мишки. Гризачите от първа и втора група са консумирали сурово месо и сладки картофи, а представители на трета и четвърта група са яли същите храни във варена, пържена или задушена форма.

Според резултатите от експеримента учените обърнаха внимание на факта, че гризачите, които ядат различни видове месо, нямат разлика в микрофлората. Но при животните, хранени със зеленчуци, положението е много различно. След анализиране на разликите изследователите стигнаха до извода, че

суровите зеленчуци унищожават полезните бактерии в червата, а топлинно обработените зеленчуци, напротив, оказват положителен ефект върху микрофлората на храносмилателните органи.

По-рано стана известно, че човешкото тяло най-трудно усвоява гъшето и патешко месо, както и агнешкото и свинско месо, но учените припомнят, че много зависи от метода на приготвяне и честотата на прием на такава храна. И така, задушеното месо със зеленчуци се усвоява много по-добре, а приготвеното на барбекю съдържа частици въглен и канцерогени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 − ten =