Пет златни правила за вземане на заем

0
56

В днешно време много от нас изпадат в ситуация, която изисква допълнителни финанси. За съжаление, не винаги хората имат на разположение спестявания, затова често се налага да теглим кредити или да взимаме пари на заем

В зависимост от ситуацията и необходимата сума, може да намерим банкова институция, която да ни отпусне заем, но в голяма част от случаите това не е възможно. За теглене на по-малки суми в повечето случаи е най-добре да се обърнем към небанковите финансови институции, които предлагат бързи кредити и заеми до заплата. 

Независимо каква институция изберем, за да изтеглим кредит, има няколко важни правила, които трябва да бъдат спазени:

  1. Месечни вноски

Важно е преди да изтеглим заем, да сме наясно какви месечни вноски можем да си позволим. Сумата на вноската, която можем да си позволим, често определя и цялата сума на заема, който можем да изтеглим. Не е редно да теглим повече от това, което можем да върнем.

  1. Продължителност на заема

Продължителността на заема (срокът) също оказва голямо значение върху месечните вноски и цялата сума, която можем да изтеглим. В зависимост от условията, предлагани от различни банки и фирми, трябва да намерим най-подходящите такива за нас. Така имаме сигурност, че ще можем да разсрочим връщането на заема в достатъчно вноски, за да не страда месечният ни бюджет.

  1. Лихвен процент

Важен фактор, определящ оскъпяването на заема, е лихвеният процент. Внимателно трябва да прегледаме лихвените проценти, предлагани от различни кредитори, за да намерим най-подходящите за нас условия и да не се налага да връщаме много повече от сумата, която сме изтеглили.

  1. Допълнителни условия

Важно е преди подписването на договор за кредитиране, да се прочетат и обмислят всички условия по този договор. Никога не подписвайте договор за теглене на заем, без да сте се запознали с всички клаузи.

  1. Такси

Последно, но не и по важност, е разглеждането на всички такси, свързани с тегленето на заем. Полезен съвет е да сравните политиките за таксуване на различните кредитори, за да изберете най-подходящия за вас.

 

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here