Хиляди шотландци поискаха независимост от Великобритания на съботен протест в Единбург. Според организаторите, са участвали около 200 000 души. Те са издигнали лозунги като „Шотландия заслужава независимост“ и други.

Участвали са депутати от Шотландската национална партия. Самият премиер-министър Никола Стърджън е подкрепила проявата, без да вземе участие в протеста. По-малобройна група привърженици на Кралството са провели контрапротест по същото време.

Това се случва на фона на инфарктните преговори на Лондон и Брюксел за Брекзит и опитите да се избегне напускане без сделка.

Преди седмици, премиер – министърът на Шотландия Никола Стърджън прогнозира независимост за Шотландия от Обединеното кралство поради излизането на Великобритания от ЕС.

Тя се застъпи за провеждането на втори референдум за независимост от Обединеното кралство в случай на Брекзит без сделка още през 2020 година. „Трябва да предвидим това за догодина“, каза Стърджън. Според нея поредното забавяне на излизането на Великобритания от ЕС би било по-добър вариант от хаотичния Брекзит.

През 2014 г. се проведе референдум за независимост на Шотландия. 55% подкрепиха запазването на съюза между Единбург и Лондон. Решението на Шотландската национална партия в региона обаче се възползва от резултатите от общия британски референдум за по-нататъшно членство в ЕС, в който жителите на Шотландия, за разлика от Великобритания като цяло, не подкрепиха развода с ЕС.

Това обстоятелство породи идеята за нов референдум за независимост, който Стърджън щеше да организира преди края на правомощията на настоящия парламента на Шотландия през 2021 година. През 2016, не референдума за ЕС, 625 от имащите право на глас шотландци гласуваха за оставане в Съюза.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − ten =