По данни на Бургаска регионална туристическа камара през месец септември 2019г. Анализът е направен на база чартърни полети и автобуси. Той сочи, че

областта е посетена от 159 973 чуждестранни граждани, които спрямо 2018г. са по-малко с 29 833, а това представлява спад от 20%.

Най-голям е спадът на туристи от Италия – 1 000%, Фланция 275.6% и Германия – 79.7%. Има спад също на полски, унгарски, израелски, словашки и руски туристи.

Въпреки тези данни се забелязва ръст при посещенията от Естония с 56%, Ирландия с 49.5% и Австрия с 22%. Запазени са нивата на пазарите от Норвегия, Швеция и Люксембург.

Като причина за ниския ръст се сочи фалитът на английската фирма „Томас Кук“ и дъщерните фирми в Германия, Полша. Холандия и Австрия. Освен това фирмите преструктурираха туристопотоците си към Турция, Тунис, Египет, Кипър и Мароко.
Намаляха и чартърните полети, поради спиране на самолетите Боинг 737 Макс.

„Въпросителните са много, но трябва да разберем по какъв начин ще бъде преструктурирана програмата на фирмата-майка. Подготвя се програмата. Ако тя бъде приета, фирмата ще може да продължи своята дейност, но ако бъде отказана, ще се обяви фалит. Делото отива в съда, назначава се синдик и фирмата започва да се управлява от съвет на кредиторите.

Нашите хотелиери ще бъдат формирани като кредитори и ще участват в разработката на заздравителната програма“, коментират от БРТК.

От камарата изказват и съмнения, че при този втори случай е изключително малка вероятността да се вземат парите от Томас Кук:

„Английската фирма „Томас Кук“ не е регистрирана като ТО съгласно българското законодателство. В противен случай, фирмата трябваше да предостави в МТ застраховка „Отговорност на туроператора“. Липсата на такава застраховка е причина хотелиерите да предявят искове към фирмата за нанесени щети и пропуснати ползи.

Нерегистрирането в туристическия регистър на МТ поставя под въпрос по какъв начин толкова години тя е извършвала дейност в дестинация България?“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви