Явор Милушев потопи бургазлии в своя „Апокриф за вояжа на една овца от стадото на пастира“

0
65

Петъчната вечер донесе на Бургас ярка и среща, част от III Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест (ППАФ). Културната форма се организира от Гранд Хотел и СПА Приморец с любезната подкрепа на община Бургас. Запомняща се среща подари на бургазлии големият актьор и писател Явор Милушев.

Усмихнатият Явор Милушев очакваше публиката със своята книга „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“.

На първия ред – великолепната Татяна Лолова. „Сладур мой, благодаря ти, че за трети път идваш на представянето на тази моя книга“ – обърна се към нея аристократът на българските кино и театър. „Всъщност е за втори път“ – отвърна му Татяна Лолова

„Благородник. Борбен човек, непримирим“ – така идеологът и куратор на Порт Прим Арт Фест – художникът Стефан Божков, описа Явор Милушев. И се започна. Явор Милушев пя на публиката – за морето, за приятелството – и ѝ говори, много и все от сърце. Вместо да чете части от своят „Апокриф“, за бургазлии той беше приготвил текстове, които допълваха, разясняваха, споделени случки и негови съждения по актуални теми, разказани в книгата.

„Здравейте, как сте приятели, как добре ли я карате? Вчера плувах в морето и се чувствах като свободна чайка в полет. Днес, гледах проливния дъжд, който преодоляхте, за което съм много благодарен. Видях три кораба. Често съм се чувствал като кораб без въже и пристан и съм търсил някой бряг. Животът е като пресечена местност. Никога не съм бил на колене и никога не съм се обърквал. Щастлив съм, че съм в Бургас. Всеки ден е различен и е много прекрасен. Затова, веселете се!“ – обърна се той емоционално към публиката.

„Написах я за 4 х 2 + един сезон, зимата“ – каза той. „После реших да я спирам. Видяхме се с Георги Тошев на обяд. И той направо ми вдигна скандал – как така ще я спирам. Пиша, издавам и толкова.“

Усмихнатият аристократ, с чешко-български корени, запозна публиката и със своя най-верен помощник и приятел в списването: един хубав, също толкова аристократичен плюшен мечо. „Не се е развалил вече 63 години. Всеки ден ме гледаше как пиша и беше мой контрол. Показвам ви го, за да си спомните вашите мечета. Какво сте мечтали и сте им споделяли. Те винаги ще са с вас“ – каза на публиката той.

„Благодаря за възможността да съм в Бургас, на този прекрасен фестивал Порт Прим Арт Фест – на Стефан Божков, на община Бургас и на този шармантен хотел, където имам много спомени. Винаги, когато съм снимал в и около Бургас отсядах тук“ – сподели Явор Милушев за фестивала и емблемата на бургаското гостоприемство Гранд хотел и СПА Приморец. „Тук се научих да пия джин фис и се запознах с Христо Фотев, с когото станахме приятели“.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here