След края на туристическия сезон манията по бялата пясъчна мида, известна у нас най-вече най-вече заради черупките си, богати на седеф, обикновено се превръща в основно занимание на част от рибарите, решили да спечелят сериозни суми с няколко удара. Първият случай вече е регистриран.

Инспектор от сектор РК Бургас извършил рутинна проверка на плажната ивица на Ахтопол. Той забелязал лице, което поставя бял чувал в лек автомобил, паркиран в непосредствена близост до плажа.

Със съмнение за превоз на незаконен улов, инспекторът потърсил съдействие на служители на Гранична полиция и тръгнал към евентуалния нарушител.

Съвместната проверка установила, че лицето превозвало 30.5 кг бяла пясъчна мида. На нарушителя е съставен акт, а уловът е върнат обратно във водата.

Българското законодателство не забранява улова на бяла пясъчна мида, но е строго забранено тя да се лови с дънни тралове и драгиране. За легален добив е признат само и единствено мануалният метод. На практика обаче с голи ръце за цял ден не може да се съберат повече от 3-4 килограма. Уловът на екземпляри с размер под 2 см е строго забранен. Това е размерът, над който мекотелите вече са изпълнили възпроизводителния си цикъл. Животът им трае 3 години, размножават се на втората.

Според запознати рибарите измислят всевъзможни иновации и уреди за тралене на дъното, така че с едно загребване да се събират колкото може повече мекотели. И голямата беда е точно в това. Драгите им буквално разравят пясъчното дъно на десетина и повече сантиметра. Така се унищожават до голяма степен живеещите на тази дълбочина – скариди, раци, хайвер на рибите, миди. Подобни иновации са строго забранени от закона и се наказват със солени глоби. Глобите за улов с дънни тралове и драги са от 4000 до 6000 лв, а за фирмите – от 5 до 10 бона.

Въпреки солените санкции бизнесът с бяла мида процъфтя заради печалбите. Най-спряганите цифри са до 25 евро на килограм в Турция, от 30 до 40 евро в Гърция. Още по-скъпо е в Италия и Испания, където се заплащат до 60 евро на килограм. Затова нелегалните търговци изкупуват всичко наред, без значение от размера, и изнасят в чужбина направо в чували от захар.

Затова и „настъплението“ е вече с лодки откъм морето в малки заливчета главно по южната част на Българското Черноморие, които са трудно достъпни откъм сушата. Тук при средно добър улов една лодка вади дневно по 200-300 кг бяла мида. Трали се и на ход, и при пусната котва, когато съдовете са по-малки, а двигателите – с по-малка мощност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 − 7 =