Комплексният онкологичен център (КОЦ) – Бургас стартира собствена кампания „Бяла лястовица на надеждата“,

която е посветена на месеца за борба с рак на гърдата. Всяка година през октомври в КОЦ – Бургас обръщат специално внимание на тази болест, като и тази година през целия месец ще бъдат провеждани безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване за жени с риск за карцином на гърда.

Началото на програмата беше обявено на 02.10.2019 чрез презентация и представяне на специализирания мултидисциплинарен екип, който се фокусира в диагностиката, лечението и проследяването на тази болест. Разяснени бяха рисковите групи, при които трябва да се провежда изследване, както и методите за ранна диагноза и проследяване. Според специалистите в онкологичния център, най-добри резултати се постигат, когато опитни специалисти работят в екип, в който участие взема и пациентът. Създаването и реалното функциониране на такъв екип изисква стройна организация и специалисти с насоченост, опит и експертни знания. Според специалистите мултидисциплинарен екип за карцином на гърда не трябва просто да съществува на хартия, а реално рутинно да функционира. Това може да се случи само в центрове с възможност за комплексен подход към заболяването, където не се работи “ на парче“ и които разполагат със специалисти с опит и допълнителни квалификации във водещи европейски експертни центрове, фокусирани върху лечението на тази болест.

Според тях, карциномът на гърда не една болест, а съвкупност от различни процеси, започващи в гърдата, но с много различно поведение според биологията на тумора. Това налага обширно познание, регулярно обучение и опит, който не може да бъде придобит за няколко месеца. Всеки експерт в екипа участва активно в диагностично-лечебния процес с цел подобряване на цялостната онкологична грижа според световните и Европейски стандарти.

„Диагнозата карцином на гърда е тежка, засяга много жени и все повече се открива и в по-млада възраст. Тази диагноза променя живота на цялото семейство. Ние в КОЦ – Бургас осъзнаваме това и се опитваме да подобрим всеки един етап от диагнозата до лечението на болестта, както и информираността на цялото семейство. Наша цел е и започване на дискусия и информационна кампания, която ще бъде полезна за широката общественост“. Това каза проф. д-р Христо Бозов, управител на Комплексния онкологичен център в гр. Бургас.

Цел на всички инициативи на КОЦ – Бургас е повишаване на информираността на пациентите и техните близки и предпазване от погрешната информация, която залива социалните мрежи и различни информационни източници в интернет. Именно заради това КОЦ-Бургас продължават ежемесечно и лекциите Онкохелп, чрез които се цели подобряване на информираността на обществото и пациентите, както и на здравната култура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви