На този терен в Турция VW ще строи завод

Мащабите на вътрешния пазар в Турция са били основната причина Volkswagen да предпочете страната пред България за строителството на новия си завод. Това отбелязва в свой анализ Automotive News Europe.

Макар да не е оповестено официално, решението е окончателно. И компанията дори регистрира свое дъщерно дружество за производство на автомобили в Турция. Заводът ще е край град Маниса, недалеч от Измир. На снимката горе е теренът,  върху който ще бъде построена фабриката за 1 милиард евро

Фабриката ще произвежда следващото поколение на Volkswagen Passat и изградената върху същата платформа Skoda Superb. Инвестицията е на стойност 1 милиард евро, годишният капацитет е предвиден да достигне 300 000 автомобила. А създадените работни места ще са около 4 000, отбелязва Bloomberg. По план производството ще започне през 2022 година.

Според германски анализатори

VW е предпочел Турция заради „положителни макроикономически условия“,

сред което водещо е големият и многообещаващ вътрешен пазар в страната. Турция има население от над 80 милиона души, и в същото време едно от най-ниските съотношения автомобили на глава от населението (около 150 на хиляда души, докато в България например е 506 на хиляда). Това отваря огромен потенциал за растеж.

В същото време VW до момента страда сериозно от обезценката на турската лира, която сви местния пазар от 480 000 продажби за първите седем месеца на 2018 до едва 212 000 продажби за същия период на тази. Турция е основен пазар за Passat и производството му на местна почва ще намали негативния ефект от поевтинялата лира.

Друг коз на Турция е географската и политическа близост с ключови пазари като Русия и Иран. За разлика от страните в ЕС, чиито търговски обмен с Москва и Техеран често е обект на санкции и политически ограничения, Анкара поддържа добри бизнес отношения с двете многомилионни държави.


След преместването на Passat в Турция, заводът в Емден ще прави само електромобили

Друг аспект, който AN не коментира, е

обещаната от турското правителство щедра държавна подкрепа за проекта.

Заради изключително строгите ограничения за държавна помощ в ЕС страните от общността не биха могли да предложат подобни условия, или пък биха станали обект на санкции, както на няколко пъти се случи на Словакия.

Анализаторите спестяват и друга неприятна подробност за нас, а именно, че нямаме и достатъчно обучени кадри. Закриха се много технически училища. В същото време  при турците се произвежда какво ли не. При нас е престижно да имаш висше образование /каквото и да е!/, а при тях – да имаш занаят.

Изграждането на турския завод ще позволи на VW да прекрати производството на Passat в Емден и да преоборудва германската си фабрика изцяло за електромобили. Преместването на Superb пък ще освободи малко капацитет в изключително претоварения завод на Skoda в Квасини, където се правят бестселърите Skoda Karoq и Seat Ateca.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four + 17 =