Китай официално признава равенството между половете, което е и едно от комунистическите начала. Но консервативните схващания още са дълбоко вкоренени в китайското общество. Мнозина мъже смятат, че жените нямат място зад волана, тъй като не само не умеят да паркират, но и представляват истинска заплаха за движението.

Местата за паркиране са означени с розова боя и табела с надпис „С уважение, запазено за дамите“ и са в непосредствена близост до главния вход на мол в пристанищния град Далиен.

Розовият паркинг е направен по решение на ръководството на мола, което забелязало, че жените имат проблем с наместването на автомобилите си в стандартните очертания на подземния гараж.

„Това е направено от уважение към жените, но всъщност представлява обида“, коментира една китайка, която обвинява управата на търговския център в сексизъм.

Най-новата идея само „доля масло в огъня“, който миналата година беше разпален от пекинската полиция с нейните съвети към жените за техниката на шофиране, призовавайки ги да не карат с високи токчета, да пускат ръчната спирачка преди потегляне и да не се паникьосват, когато изведнъж забележат, че пътуват в грешна посока.

Тази „розова“ инициатива, която вече съществува и в други страни като Южна Корея, Малайзия, Кувейт, но и в Германия и Австрия, обиди не само нежния пол. „Винаги жените са тези, които имат повече привилегии“, жалва се мъж, който смята, че неговите събратя отдавна са станали по-слабият пол.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви