Дифузьор – що е то и за какво служи?

0
117
Що е то дифузьор?

Преди стотина години повечето производители на автомобили считаха долната част на автомобила за грозен комплект от части и тръби. И той не заслужават ничие внимание. Днес повечето автомобили притежават сложни подови покрития, които подобряват обтекаемостта. И важен елемент за тази цел е нещото, наречено дифузьор.

Дифузьор в автомобилната промишленост е прието да се считат елементи, чиято цел е да ускоряват въздушната струя под автомобила, за да увеличат притискащата сила. Обичайно имат няколко ребра, разположени по дължина на въздушната струя. Тяхната основна функция е да оптимизират и разпределят навлязлата под автомобила, по време на движение въздушна струя, и да подобри аеродинамиката на автомобила.

Пространството под автомобила има две основни задачи – да намали съпротивлението, с което пада и разходът на гориво, но и да намали силата на повдигане. При увеличаване на скоростта налягането пада и когато това се случи над един предмет, се получава повдигане. Така функционират и самолетите, между другото. Ако се случи под предмета, се постига отрицателно повдигане и ако то е с по-висока стойност от повдигането отгоре, се получава сила на притискане.

Ролята и функцията на всеки дифузьор

В идеалния случай налягането върху автомобила ще е висока, а това под него ниско, но нещата не са така прости. При потегляне един автомобил създава високо налягане пред себе си. Това е хубаво за охлаждането на двигателя, но не е добре за аеродинамиката. С увеличаване на скоростта над капака се създава зона на ниско налягане, а върху челното стъкло налягането отново нараства. Затова и автомобилите имат отвори за въздуха пред стъклото.

За справяне с повдигането се използва техниката на изглаждане на пода, но и други похвати. Дълбоката предна престилка блокира преминаването на въздушния поток под автомобила и увеличава налягането отпред. Това е добре за снабдяване на радиатора с въздух, например.

Задният дифузьор засмуква въздуха под автомобила в задната част. Така въздухът в средата на пода се ускорява, налягането намалява и се създава сила на притискане. В същото време скоростта му се изравнява с тази на въздуха над автомобила, което позволява равномерното им смесване зад автомобила, а това от своя страна намалява въздушното съпротивление.

В днешно време дизайнерите и специалистите по аеродинамика работят съвместно не само за намаляване на съпротивлението и за подобряване на стабилността при висока скорост, но и за намаляване на водните пръски, минаващи през предните колони към страничните стъкла, с което осигуряват чистотата им и добра видимост. Същото важи и за натрупването на прах по задното стъкло – особено при хечбек и SUV моделите.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here