Българската стопанска камара (БСК) започва проект за насърчаване на по-дългия трудов живот, съобщиха от пресцентъра на камарата.

Проектът „Съвместни действия на социалните партньори за адаптиране на работната среда към специфичните възрастови потребности на различните генерации,

с цел насърчаване на по-дълъг трудов живот и способност за работа“ се финансира с 1,7 млн. лева от Европейския социален фонд

чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ще бъде изпълняван от БСК, в партньорство с КНСБ, през следващите две години. Проектът ще подкрепи 10 икономически сектора, 120 предприятия и 2000 заети.

Основните цели са да се увеличи дела на заетите чрез насърчаване на по-дълъг трудов живот и способност за работа;

приспособяване на политиките по управление на хора в предприятията и на индустриалните отношения към променящите се демографски тенденции и застаряване на работната сила и създаване на предпоставки за развитието на т.нар. „сребърна икономика“.

От камарата цитират демографски данни в подкрепа на необходимостта от насърчаване на по-дългия трудов живот.

За 26 години, в периода 1992-2018 г., средната продължителност на живота на населението в България се е увеличила със седем години.

Прогнозите за следващите 30 години са, че средната продължителност на живота ще надхвърли 85 години. Човешкият потенциал на т.нар. „трето поколение“ става все по-важен, се посочва в съобщението.

Около 1,5 млн. пенсионирали се български граждани разполагат с капацитет (опит, знания, мъдрост), за да продължат да допринасят за обществото

и трябва да им се даде възможност да останат на пазара на труда и да бъдат професионално активни за по-дълъг период, допълват от Стопанската камара. В съобщението се отбелязва обаче, че има разумна възрастова граница за професионална активност, която е различна за отделните хора, но обикновено гравитира около 70-75 години.

По-възрастните работници на 55-65 и повече години са все по-голяма част от работната сила в България.

През 2003 г. те са съставлявали 12%, докато през 2019 г. вече са над 23%. Според изследване на Световната банка (2016) страната ни е на едно от първите места по рязък спад на трудоспособното население. През 2010 г. средната възраст на работната сила е била 35-39 г., но съгласно прогнозите до 2030 г. тя ще стане 50-54 г. и, ако тенденцията се запази, до 2050 г. средната възраст на трудоспособното население у нас ще бъде 60-64 години. Днес трима работещи в България подкрепят един пенсионер (3/1). След 40 години това съотношение ще бъде 1,7/1, посочват от БСК.

1 КОМЕНТАР

  1. Освен статичстически данни коко много остарели хора има в колко много страни, няма никаква друга полезна инфромация. Не пише как ще се стимулират фирмите да наемат остарели работници. За какво ще се похарчат тези 1.7 милиона лева този проект. Ако е само за да вземат тези пари някои чиновници, за да правят и разпращат листовки или да се плати за правене на някаква интъернет страница, на която да се съобщават разни неща, благодаря.
    Лично на мене като фирма са ми необходими стимули ( като например как да спечеля или да спестя пари), наемайки хора в следпенсионна възраст. Всеио друго е само празна пропаганда и намиране на работа на чиновниците, които работят, за да изкарат за пенсия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви