Британският премиер Борис Джонсън ще предаде днес на лидерите на Европейския съюз в Брюксел своите нови и „окончателни“ предложения с цел да се постигне в последната минута споразумение за Брекзит, предадоха „Асошиейтед прес“ и „Ройтерс“, цитирайки съобщение на правителството в Лондон.

Според съобщението от „Даунинг стрийт“ премиерът, представяйки своите предложения, ще ги нарече „честен и разумен компромис“, но същевременно и „окончателна“ оферта, като ще посочи, че ако ЕС не се съгласи да ги обсъди, Великобритания ще се откаже от по-нататъшни преговори.

Според вестник „Дейли телеграф“, който е успял да получи достъп до плана на Джонсън, носещ условното название „Две граници в продължение на 4 години“, след Брекзит Северна Ирландия ще остане част от единния пазар на ЕС най-малко до 2025 г., но ще напусне митническия съюз заедно с останалата част от Обединеното кралство.

Вестникът отбелязва, че Джонсън е обсъдил вчера своето предложение по телефона с европейските си колеги. То представлявало

алтернатива на режима на предпазния механизъм, който има за цел да гарантира, че границата между двете части на ирландския остров ще остане „прозрачна“, т.е. без създаване на структури за контрол по нея.

Именно този механизъм, който е предвиден в споразумението, постигнато между ЕС и правителството на предишния премиер Тереза Мей, и досега остава възел на раздора в преговорите между Лондон и Брюксел.

Предвижда се през 2025 г. еднокамарният парламент на Северна Ирландия да реши дали да продължи да действа по правилата на ЕС, или да се върне изцяло към спазване на британските правила, които до този момент вече силно ще се различават от европейските.

Политиците от ЕС досега неведнъж са подчертавали, че няма да се съгласят да бъде променен вече съгласуваният предпазен механизъм.

Главното, което го отличава от новото, ограничено във времето предложение на Лондон, е, че той е безсрочен. При липса на споразумение между Лондон и Брюксел, Северна Ирландия автоматично ще остане в състава на единния пазар и на митническия съюз на ЕС, за да не се допусне поява на „твърда“ граница, разделяща острова.

Вчера Джонсън каза, че не е необходимо да се изгражда нова инфраструктура за митнически проверки на остров Ирландия след Брекзит, и определи като „добри“ шансовете за постигане на споразумение за напускане с ЕС.

Джонсън отрече новина на ирландската телевизия Ар Ти И, че Великобритания е предложила гранични постове на няколко километра от границата между Северна Ирландия и членуващата в ЕС Република Ирландия.

„Не е необходимо тези митнически проверки да се извършват на границата. Не е необходимо за тях да се създава нова инфраструктура“, каза премиерът в интервю за Ай Ти Ви. „Трябва да има някакви проверки. Може да са проверки между вносител и износител, между спедитор и получател, има начини това да се прави без физическа инфраструктура“, добави той.

Снощи ирландският външен министър Саймън Ковини коментира, че Ирландия не вижда в новите предложения на британското правителство за Брекзит реална основа за споразумение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви