LED светлините са опасни

Светодиодите са на път окончателно да изместят старите електрически крушки като основен източник на осветление за човечеството. Така е и в автомобилите, и в домовете, и по градските улици. Като цяло те са по-ефективни, потребяват по-малко енергия, светят по-добре и траят значително по-дълго. Все повече психолози обаче предупреждават, че светлината им се отразява негативно на психическото ни здраве. Опасни ли са LED светлините?

Новото поколение светодиодни автомобилни фарове, разработени от Osram и Continental / LED светлини/ носят много ползи. Те харчат по-малко енергия, гарантират постоянна светлина, позволяват използването на модули и имат доста по-дълъг живот. Освен това са компактни и дават повече свобода на автомобилните дизайнери

Негативният ефект при автомобилите е сравнително по-малък, отколкото този при битовото или уличното осветление. Но и той не е за пренебрегване.

Светоизлъчващите диоди (light-emitting diodes, LED) са по същество полупроводници, които при протичане на електрически ток преподреждат електроните си. И отделят енергия под формата на фотони – или, по-просто казано, излъчват светлина. Цветът на тази светлина е различен в зависимост от използваните материали и вложената енергия. Технологията е позната от много десетилетия, но едва в началото на 90-те с изобретения от японеца Шуджи Накамура ярък излъчващ синя светлина диод тя стана годна да замести традиционните крушки (по-късно Накамура спечели Нобелова награда). Комбиниран с други цветове диоди и обвит във фосфорен слой,

синият LED позволява създаването на светлина, която човешкото око възприема като бяла.

Разработването на ярък син LED донесе на Шуджи Накамура Нобеловата награда за физика

Проблемът е, че тази светлина всъщност не е бяла. Тя е несравнимо по-студена и остра от жълтата светлина на старомодните крушки, и има забележим ефект върху ритъма на бодърстване и сън при човека. Тази пролет в престижния World Journal of Biological Psychiatry бе публикувано и изследване на водещи психиатри, които откриват директна връзка между светодиодите и ръста на психическите заболявания.

„Отдавна сме забелязали, че терапията с ярка светлина има положителен ефект върху пациенти с депресия“, коментира Джон Готлиб, професор по психиатрия и поведенчески науки от Чикагския университет. „Но едва сега разбираме, че прекалено честото и ненавременно излагане на ярка светлина има обратен, подчертано негативен ефект“.


Синята светлина доказано влияе негативно на съня и повишава риска от маниакални разстройства

Проблемът се усложнява от нарастващата популярност на смартфоните, които също излъчват ярка светлина с голям дял на синия спектър. „Смартфоните са най-голямата заплаха за общественото здраве, просто защото са най-разпространени“, твърди Готлиб. Останалите форми като улично осветление и автомобилни фарове обаче също не бива да се пренебрегват, предупреждава професорът.

Ярката светлина със син компонент доказано пречи на отделянето на мелатонин – т. нар. хормон на съня – и може да вложи и физическото, и психическото здраве. Има и достатъчно доказателства за връзка между честата употреба на устройства със светещи екрани, и разстройствата в съня. Учените препоръчват да не се ползват смартфони и други такива устройства по-късно от 30 минути преди лягане.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eleven + twelve =