Решението на ВКС е окончателно
Решението на ВКС е окончателно

Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас обяви за решаване делото за катастрофата от 03.12.2017 г. в гр. Приморско, при която загина велосипедиста Евелин Дуков.

Производството пред въззивната инстанция е образувано по жалба на подсъдимия Владимир Колев, осъден от Окръжен съд – Бургас на 17 години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

На днешното съдебно заседание съдът изслуша три вещи лица. Две от тях – експерти от Националния институт по криминалистика, бяха разпитани чрез видеоконференция относно заключенията им за изготвената от тях физико-химична експертиза. Съдът разпита и вещото лице, изготвило допълнителна видео-техническа експертиза.

Апелативният прокурор пледира присъдата да бъде потвърдена като правилна и законосъобразна. Държавното обвинение поиска и промяна на мярката за неотклонение от „подписка“ в „задържане под стража“. За потвърждаване на първоинстанционната присъда се обявиха и поверениците на частните обвинители.

Защитата на подсъдимия оспори авторството на осъщественото престъпление и помоли апелативните съдии да отменят присъдата и да оправдаят подсъдимия. Алтернативното искане бе връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд – Бургас поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

В личната си защита и последна дума подсъдимият Владимир Колев категорично отрече да е управлявал автомобила по време на тежкия пътен инцидент.

След тайно съвещание съдебният състав мотивира промяна в мярката за неотклонение от „подписка“ в „домашен арест“ и възложи контролирането за изпълнението й на СДВР.

Мярката за неотклонение подлежи на обжалване и протест в 7 –дневен срок пред Върховния касационен съд на Република България.

Апелативен съд – Бургас ще се произнесе по съществото на делото в законоустановения срок.

Припомняме, че около 12:20 ч. на въпросната дата, на ул. „Трети март“ в гр.Приморско, зад волана на лек автомобил „Опел Омега“ Владимир Колев, нарушил правилата за движение по пътищата. Шофирайки с превишена скорост – 94 км/ч, навлязъл в лентата за насрещно движение, като по този начин допуснал пътно-транспортно произшествие с насрещно движещия се по пътното платно велосипедист Евелин Дуков и по непредпазливост причинил смъртта му. По време на катастрофата Владимир е бил в пияно състояние – 2,70 промила алкохол в кръвта, като след удара е избягал от местопроизшествието.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − two =