Единственият чуждестранен туроператор, който не е регистриран в Националния туристически регистър, е фалиралият „Томас Кук“. Това заяви председателят на сдружението „Клуб на хотелиера“ в Несебър Диана Колчева. Според нея с това Министерството на туризма е допуснало огромна слабост. „Госпожа Ангелкова би следвало, заради тази допусната грешка, да излезе доблестно пред българските хотелиери и всички занимаващите се с туризъм и да каже „Да, сгрешихме, цялата администрация на министерството, подавам оставка за това“. Какво следва? След като не е регистриран по нашето законодателство, ние, хотелиерите, нямаме никакво основание, да имаме претенции към този оператор“, коментира Колчева пред БНР.

Според Колчева българската държава спешно трябва да вземе адекватни мерки, с които да подпомогне следващите два туристически сезона. Тя смята, че сега е моментът да се намалят летищните такси за нискотарифните компании, за да се привлекат. Трябва да се направят и пакетни програми, с които в страната ни да влязат повече индивидуални туристи.

„Томас Кук“ не е регистрирана по българското законодателство, заяви и директорът на Института за анализи и оценки на информационна среда в туризма Румен Драганов.

Ако това беше така, компанията трябваше да представи в Министерството на туризма застраховка „Отговорност на туроператора“.

Според него липсата на такава застраховка в известна степен е пречка хотелиерите да предявяват искове към фирмата за нанесени щети. Контролът на регистрираните туроператори се извършва от министерството чрез регистъра. Отсъствието на „Томас Кук“ от регистъра поставя под въпрос по какъв начин фирмата е извършвала дейност в България, заяви Драганов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви