музей

Музеят „Южна крепостна стена и кула“ се продава в Созопол, съобщава сайтът  „Медузата“. Продажбата е обявена от частен съдебен изпълнител в Бургас. Цената на имота е малко над 470 хил. евро. Според местните хора имотът е частен и собственикът му вероятно не може да покрие вноски по кредит.

Това е първият частен музей у нас.

В комплекса са включени останките от укреплението на древния град – добре запазен участък от югоизточната крепостна стена, правоъгълна стражева кула и зърнохранилище. Над него били разположени казармени помещения, в които живеели стражите на крепостните кули.

Интерес представлява и античният кладенец, строен през IV-IIIв пр.н.е. По традиция, туристите хвърлят монета в него за щастие. Комплексът е открит съвсем случайно при събаряне на стара къща, на чието място е трябвало да се построи нова.

Освен музей, в къщата има и стаи за гости.

По закон тя е частна и не може да се обяви за музей, но собственикът – Кирил Арнаутски е запазил сбирката и позволява на посетителите дори да попеят в зърнохранилището, където има уникална акустика. За разлика от останалите музеи, там може да се снима. Въпреки ниските цени за посещение на музея, предоставените екстри за посетителите и предлагането на приятно преживяване, явно това начинание не носи печалба.

Вероятно е възможно музеят да изкупи част от артефактите, но те, заедно с къщата в момента са под опеката на частен съдебен изпълнител.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fourteen − 5 =