Облаци и дъжд в Бургас
Топло, но с облаци и дъжд по Черноморието

Октомври се очаква да бъде с температури близки до нормата и с валежи над средните. През този месец в България средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса.

Валежните периоди за месеца са в края на първата деседневка и началото на втората десетдневка, както и през третата десетдневка – от 20 до 27 октомври. Месецът ще започне със слънце и температури от 19 от 26 градуса, прогнозира пред „Труд“ Петър Янков, дежурен синоптик на TВ-MET.

От 3-ви до 5-ти октомври се очаква дъждовно време, с максимални температури между 17 и 23 градуса.

От 6 до 12 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури от 21 до 27 градуса. Климатичните условия бъдат подходящи както за туризъм във високите части на планините. От 13 октомври ще започне промяна на времето.

Периодите със значителни валежи са от 19 до 21 и от 25 до 28 октомври, като по планините, над 2200 м надморска височина, ще вали и мокър сняг.

Температурите ще се понижават. От 25 до 27 октомври чувствително ще захладнее и по високите полета и в планините ще превали сняг.

Октомври е месецът на Златната Есен.

Лятото вече е позабравено, а зимата е все още далече. През този месец обикновено най-често господства антициклоналния тип време – нощите са хладни, а през деня е слънчево и топло. Средноденонощните температури постепенно се понижават от 15, 17 градуса в началото на месеца до 7, 10 в края.

Въпреки, че денят също намалява, в топли и слънчеви дни максималните температури често превишават 20 градуса.

Дори има и дни в които времето е горещо, а сухият южен вятър повишава живакът в термометрите до 32, 38 градуса.

Най-високите температури са измервани в Дунавската равнина – в Горна Оряховица 39 градуса.

За съжаление топлите дни през октомври са рядкост, а зачестяват тези през които времето е мрачно и хладно. За разлика от летните месеци, през този, влиянието на Средиземноморските циклони се увеличава. Валежите в повечето случаи са с малка интензивност, но по-продължителни и обхващащи голяма територия.

Магнитни бури ще има в края на месеца.

От 25 до 27 октомври се очаква повишена активност, с условия за геомагнитни бури и на средните ширини, включително и на Балканите, прогнозира още Петър Янков.

Впоследствие земното магнитно поле ще се успокои и през повечето дни ще бъде спокойно.

През останалата част от месеца не се очакват магнитни бури у нас. Той ще започне със слаба геомагнитна активност. В периода от 11 до 15 октомври се очаква повишен интензитет на ширините на Балканите и слаби магнитни бури в полярните зони.

Временно геомагнитната активност на 21 октомври ще се повиши като на Балканите не се очакват магнитни бури.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви