Най-удачното време за имунизация е от октомври до края на годината, заяви в Сутрешния блок на БНТ коментира доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор. Не можем да търсим 100% гаранция, че всеки, който се е имунизирал няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването, коментира д-р Кунчев.

Много са ниски процентите в използването на противогрипна ваксина – у нас те са между 3 и 4%, допълни специалистът. Той обясни, че бременните жени могат да бъдат ваксинирани без риск за здравето им.

Моят съвет е винаги това решение да се вземе в съответствие с наблюдаващия лекар и все пак, да се избягва първия триместър, когато най-активно се формира плодът, допълни д-р Кунчев.

Счита се, че няколко месеца след раждането децата имат защита, така че общоприетата граница е над 6 месеца, обясни д-р Кунчев относно възрастовата граница за ваксинация при най-малките. За хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист.

По принцип важи факта, че ваксините трябва да се правят на фона на добро здраве, поясни здравният инспектор. Относно епидемията от морбили у нас д-р Кунчев съобщи, че все още има по 3-4 случая седмично, но след извънредната имунизация броят на заболелите е намалял драстично.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви