Възможно ли е да културното наследство на Странджа да изчезне заедно с хората, които живеят там? Учени от страната и чужбина обсъждат в Бургас методите за изследване и съхранение на безценното познание от миналото.

Те са притеснени, че при демографския отлив, на който сме свидетели има опасност традициите на Странджанския район да бъдат изгубени преди да ги изучат и опишат. Конференцията е част от научен проект, финансиран от Министерството на образованието и науката.

Проектът е ориентиран към диагностика на състоянието на културното наследство в Странджа. Според учените то е в риск, който се дължи на запустяването на района, а от десетки години един от най-трудните за опазване е нестинарският обичай и присъщите му икони.

„В момента най-големият риск за нестинарството е неговото изопачаване. Т.е. вкарването на нестинарската обредност от ритуал в просто шоу. Имаме податка от 1939 година, че има такова шоу, което се е правило тук в Бургас“, каза Горан Стефанов.

Според гръцкия учен проф. Николас Мерцимекис наследството в Странджа все още не е достатъчно изследвано. „Според мен още сме в началото на това изследване, трябва още работа- каталографиране, документация и интервюта от старите хора, които са още живи там“, поясни той.

„Това наследство буквално в тези обезнаселени села, това културно богатство, с което все още разполагаме, е заплашено от една ужасна разруха“, допълни от своя страна доц. д-р Ангел Николов.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Регионален исторически музей – Бургас и Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ организират събитието, което привлече повече от 20 учени от областта на културата от България, Гърция и Норвегия.

БНТ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 − five =