Smart къщите отдавна са мода. Те са пълни с много и полезни устройства, които са предназначени да улесняват живота на своите собственици.

От друга страна пък, знаменитостите до някаква степен са хората, определящи тенденциите. Потопете се за момент в къщите и живота на богатите и разберете какви технологични иновации използват Зукърбърг, Бил Гейтс и Опра (защото само те са сред малкото звезди, така любезни да споделят).

Марк Зукърбърг

През август 2019 г. състоянието на основателя на Facebook Марк Зукърбърг бе оценено на 68,2 милиарда долара, което го прави пети в списъка на най-богатите хора в света. Зукърбърг не се стреми да демонстрира богатството си нито с външен вид, нито с вещи. Според проучванията става ясно, че той предпочита обикновени дрехи и евтини автомобили, но инвестира впечатляващи суми в недвижимо имущество.

Програмистът притежава общо 10 имота и парцела, за които е похарчил около 60 милиона долара. Когато говорим за големи и скъпи къщи, основната характеристика, по която се определят като такива, не са броят и големината на стаите и басейните, що се отнася до имуществото на човека, направил богатство от технологии и иновации.

През 2016 г. Зукърбърг представя проект на дигитален иконом, създаден за дома му в Сан Франциско. Той го оприличава и нарича, като асистента на Тони Старк – Джарвис. Изобретателят разкрива, че е прекарал повече от 100 часа, създавайки smart виртуален иконом, като целта му е с негова помощ да може не само да контролира светлината и музиката в къщата, а да си направи дистанционно вкусен тост с кашкавал и сирене.

Икономът е програмиран да разпознава и отговаря на гласовете на Марк и съпругата му Присила. Основната разлика между Джарвис и другите гласови асистенти е, че той може да възприема и изпълнява по-абстрактни заявки. „Например, ако искаш да слушаш музика, можеш да му кажеш: Пусни нещо приятно. – И ако не ти допадне изборът, просто трябва да кажеш: Не, това не е приятно, пусни друго“. – И асистентът ще се коригира веднага – разказва Зукърбърг. Ако обаче нямаш желание да разговаряш с иконома, тогава можеш да му зададеш команди чрез месинджър. (Готино, нали?!) Асистентът е програмиран така, че да може да разпознава лица, и когато някой се появи на вратата на Марк, икономът сканира лицето, проверява в базата данни кой е този човек и дали го очакват наистина, след което информира Марк, че има посетител.

Опра Уинфри

Оказва се, че техническите иновации са част от ежедневието не само за онези, за които изобретяването на нови технологии е професия. Изкуственият интелект помага за домакинството и на известната телевизионна водеща и журналист Опра Уинфри.

Звездата се сдобива с имението си през 2016 г. за около 14 милиона долара. Къщата е разположена сред планините, така че не може без платформи за видеонаблюдение – най-впечатляващата е разположена на височина над десет метра, сред короните на дърветата, и е оборудвана с камина. Оказва се, че природата е единствената причина, заради която Опра е купила имението.

„Клоните на дърветата образуват своеобразен навес и аз мога да седя там с часове, и да търся вдъхновение. Никъде другаде не се чувствам по-спокойна от тук, под дъбовите дървета в задния си двор“ – разказва Опра в интервю.

В допълнение на този разкош имението разполага със собствен фуникулер, с помощта на който гостите могат да стигнат до ски пистите. Цялата тази красота не изключва необходимостта от домашния уют. В резиденцията в Колорадо алеята се отоплява. Климатът понякога тества издръжливостта на жителите, затова Опра се е подготвила за всички ситуации. Ако завали дъжд, сензорите реагират на валежите и започва да се загрява асфалта, за да изсушат пътя и да го направят по-безопасен. Освен това сензорите и предават информация на домакинята, в случай че някой се приближи към къщата. Други смарт системи поддържат температурата в банята, осигуряват наблюдение на градината, контролирано поливат растенията и т.н.

Бил Гейтс

Големият брат те наблюдава! (И Бил Гейтс също!) Ако някога отидеш на гости на основателя на Microsoft, бъди сигурна, че няма да останеш незабелязана – в истинския и най-буквален смисъл. Всеки, който кацне на територията на имението на Гейтс, трябва да закачи за себе си специален датчик със сензор. По този начин собственикът може по всяко време да вижда и знае къде се намираш, и то само с един поглед на смартфона си. Тази мярка е напълно оправдана, защото в земите на Гейтс човек може да се изгуби (площта на резиденцията е шест хиляди квадратни метра!)

Имението е известно като Xanadu 2.0, име, взаимствано от Citizen Kane. Гейтс го придобива през 1988 г. за два милиона долара. Изграждането и реконструкцията отнема седем години и най-малко 63 милиона долара. Трябва да отбележим, че тези сензорни щифтове са необходими не само за наблюдение, но и за да направят престоя на гостите в имението възможно най-удобен и приятен. Чрез тях можеш да контролираш желаната от теб температура в стаята, осветлението, музиката – изкуственият интелект ще вземе предвид тези желания и ще коригира параметрите в стаята. Високоговорителите са скрити под тапетите, така че музиката ще те придружава навсякъде.

Къщата е оборудвана и с програма за визуализации, която спомага засилването на уюта – можеш да поръчаш любимите ти картини или изображения, които да се показват (за да ти е още по-приятно). Бил Гейтс е подготвил изненада и за ценителите на антики – те могат да се насладят не само на копия, но и на уникални скриптове. Дома на Гейтс съхранява Лестърския кодекс, тетрадката с бележки, на Леонардо да Винчи. За ръкописът милиардерът е платил над 30 милиона долара на търг през 1944 г.

cosmopolitan.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви