Tatra взе пари от VW за „Бръмбара“, а от Mercedes?

0
101
VW краде от Tatra

За легендарния VW Beetle (известен като Бръмбар) се знае всичко. Култовият автомобил на XX век е един от най-популярните в историята. Но не така стоят нещата с една друга машина, без която Бръмбара просто нямаше да го има. Това е Tatra V570. Тя е създадена в началото на 30-те години като евтин автомобил за масово производство.
|Tatra

Чешката кола е проектирана от инженерите Ханс Ледвинка и Ерих Убелакер и представлява автомобил със задно разположение на мотора и задно предаване. Той се задвижва от прост 2-цилиндров мотор с въздушно охлаждане. Машината е видяна от германския конструктор Фердинанад Порше, който и обръща специално внимание.

Твърди се, че самият Хитлер също е харесал тази Tatra, тъй като нейната конструкция може да бъде използвана за основа на „народен“ автомобил за Германия. Явно Порше се е вслушал в препоръката на фюрера. И само няколко години след това се появява KdF-Wagen, който по-късно се превръща в „Бръмбара“ на Volkswagen.

VW

Колата на Volkswagen поразително прилича на чешкия модел.

Немската кола поразително прилича на Татру V570 – както външно, така и технически. Впоследствие дизайнът е променен, но основните технически решения си остават същите. Съответно, това води до иск от страна на Tatra. Но до решение не се стига, тъй като Германия окупира Чехия.

След края на Втората световна война обаче искът е подновен и Volkswagen няма шанс за измъкване. Неговата кола наистина поразително прилича на тази на чехите. Според някои данни, Volkswagen плаща 1 млн. марки на Tatra, а според други източници – сумата е 3 млн. марки, които са преведени на Tatra през 1961 г.


Поразителното в случая е, че

има още един автомобил, който поразително прилича на Tatra V570.

Това е Mercedes 170 V от 1936 г. (на снимката долу). При него нетрадиционно за марката моторът е отзад, а предната част е в стила на чешкия автомобил и на немското му копие. От Mercedes-Benz 170 V до наши дни оцеляват няколко бройки, като една от тях се намира в музей в Амстердам и е доказателство за това, че искът на Tatra е трябвало да бъде насочен и към Daimler-Benz.

Защо обаче не се стига до подобно развитие на нещата? Фердинанд Порше няма отношение към Mercedes-Benz в средата на 30-те години, така че той не може да бъде упрекван. Най-вероятно, чехите не подават иск срещу Mercedes, тъй като техният модел не е толкова масов както този на Volkswagen.

Не е изключено да е повлиял и фактът, че при цялото си външно сходство Tatra V570 и MB 170 V се различават значително технически. В крайна сметка обаче само Volkswagen плаща за решението на Фердинанд Порше да използва чужди идеи за автомобил, който се превърна в легенда.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here