Изключително интересна програма е подготвил екипът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ за нощта на учените в Бургас. Тя ще бъде открита на 27 септември в 18.00ч. в Експо център Флора.

Проф. Сотир Сотиров ще направи демонстрация на принципите и работата на невронната мрежа за разпознаване.

Целта е активно включване на ученици и тяхното привличане да изберат перспективата за успешна кариера като учени или иноватори в България. Демонстрацията се осъществява от екип на Университетa „Проф. д-р Асен Златаров“, партньор в проект УНИТе – Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-Обществото.

Учени от БАН ще предложат тримерни интерактивни представяния на значими архитектурни комплекси от Възраждането,

носители от Източноправославната култура и изкуство: църковни и манастирски комплекси – архитектура, стенописи, иконография от региона на Велико Търново – църквата „Рождество Христово“ – Арбанаси, църквата „Св. Петър и Павел“– Велико Търново, църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – Арбанаси, църквата „Св. Георги“ – Велико Търново, църквата “Св. 40 мъченици” и манастирски комплекс „Великата лавра” – Велико Търново.

За младите бургазлии, изкушени от науката е демонстрацията на експериментално уеб-базирано игрово приложение за интерактивно представяне и изучаване на тракийската цивилизация и култура –

Образователната игра „Траките“ (http://thracians.math.bas.bg/game/trakia/index.html). Тя представя тримерна възстановка на разкритата сграда под Оструша могила в Долината на тракийските царе край град Казанлък – ИМИ БАН. На обучаемия се показват по атрактивен и интерактивен начин значителен обем автентични артефакти, характерни за тракийската цивилизация и култура по българските земи, както и информационни материали и игрови компоненти за подпомагане на образователните аспекти на играта. За визуалния дизайн са използвани цифрови копия на проучени тракийски гробници, хероони, светилища и откритите във и извън тях въоръжения и съкровища.

По време на откриването приветствие към участниците ще изнесат акад. Веселин Дренски – директор на Институт по математика и информатика на БАН, проф. Севдалина Турманова – ръководител на Регионален център на БАН за Бургас, проф. Сотир Сотиров – зам. ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Съорганизатори: Бълграска академия на науките, Регионален център на БАН, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, екипи на проектите УНИТе и K-TRIO, в рамките на международната конференция Digital Presentation and Preservation of Cultural and Scientific Heritage – DiPP2019.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви