Парламентът прие промени в Наказателния кодекс за съкратеното съдебно следствие на първо четене. Депутатите обсъдиха три законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс с идентично съдържание, които бяха одобрени по време на дискусиите в пленарната зала.

От БСП предложиха съкратеното съдебно следствие да не се прилага при случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда.

От „Обединени патриоти“ предложиха в общи линии същото в отделен законопроект. От „Воля“ също внесоха законопроект, с който да ограничат обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратено съдебно производство.

От „Обединени патриоти“ смятат, че поради нарастване на броя на тежките престъпления в страната и използването от страна на извършителите на законовата възможност за съкратено съдебно следствие и произнасянето на по-лека присъда се налага въвеждане на нова разпоредба в Наказателно-процесуалния кодекс – чл. 369а.

Предлага се съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на наказанието, да не се прилага при убийство или тежка телесна повреда.

Депутатите от „Воля“ предлагат промени, в които също целят да се ограничи обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратеното съдебно следствие. Предлага се чрез отпадането на най-тежките състави от това производство да се постигне справедливост и балансираност при неговото прилагането. Повод да се иска промяна на съкратеното съдебно производство бе и убийството на дете в сливенското село Сотиря.

Според сега действащото законодателство има възможност за 1/3 по-леко наказание, ако обвиняемият признае вината си.

Тези възможности се прилагат и за извършителите на тежки престъпления като убийство или изнасилване. Искането за отмяна на по-леките наказания са внесли от БСП и ВМРО. Преди 2009 г. имаше ограничения за прилагане на съкратеното следствие. През октомври 2018 г., след убийството на журналистката Виктория Маринова патриотите поискаха да отпадне съкратеното производство за убийците.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 + 3 =