След втори опит Общински съвет Бургас най-после одобри ПУП-ПРЗ на терена на бившето летище в Равнец. Така то вече може да се развива като индустриална зона, както и да има възможност за изграждане на карго летище.

„От години това летище не се използва. Нужни са действия, за да привлечем инвеститори. Изискваният са спазени, пистите са запазени. Има подписан концесионен договор между държавата и „Фрапорт“, че няма право да се изгражда друго летище на 150 км от съществуващото такова в Бургас. В Бургас се случват добри идеи и проекти, като изграждане на библиотека на мястото на Немската болница и нов стадион в Меден рудник“, каза зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев

Общинският съветник и директор на бургаското пристанище допълни, че „Фрапорт“, който е концесионер на бургаското летище, е най-голямата група за карго операции в Европа. Сега там имало изградени и 4 карго стоянки.

От своя страна Константин Бачийски, който бе основен инициатор за промените отговори следното: „Не се извършват почти никакви карго полети на бургаското летище. Искаме да създадем условия, в които да се генерират условия за свободна безмитна зона със собствено карго летище“

Карго летището е илюзия, която не бива да се продава на бургазлии. На практика е невъзможно там се изгради карго летище. Сегашната писта е напълно съсипана, нужни са около 20 млн. евро поне за нейното възстановяване. Нека спрем с детските градини и да вземе единственото възможно решение за терена там„, по темата се включи и Станислав Андреев от ПП ГЕРБ, който допълни, че има и висше образование, свързано с авиацията.

От всички дебати досега ми стана ясно, че няма противоречие. И двете предложения – за индустриална зона и такава с карго летище, са възможни. Нека само не се затварят врати и да оставим вариант и за двете възможности„, каза от своя страна Ангел Божидаров.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви