Фалитът на втория най-голям британски туроператор „Томас Кук“ ще се отрази тежко на българския туристически бизнес. Компанията държи 50% от полетите към летищата на Бургас и Варна.

Председателят на организацията на собствениците на хотели Пламен Копчев предвижда, че банкрутът на „Томас Кук” може да доведе до фалити на хотели и у нас, „защото това са огромни суми, които не се знае кога ще бъдат платени”. „40 и няколко хотела работят с „Томас Кук”, заяви Копчев.

Копчев се надява, че хотелиерите ще получат отсрочка на някои плащания като ДДС и корпоративен данък, защото „това са пари, които още не сме получили”.

Почивката на туристите няма да бъде прекратена, но под въпрос са допълнителните услуги, за които са платили.

„Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в преговори с тях, те да продължат да си изпълняват услугите“, заяви Христо Гълбачев, представител на Томас Кук за България пред btv.

Практиката на „Томас Кук” е да се разплаща 60 дни, след като туристът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври, разказва хотелиерът Ростислава Димитрова.

Нейният хотел работи от създаването си с „Некерман”, а след това с „Томас Кук”, който я придобива. Досега фалиралият британски туроператор дължи 1,5 млн. евро. В момента в хотела все още има 209 туристи на британския туроператор. Ростислава Димитрова е получила уверение от „Томас Кук”, че ще получи дължимите ѝ плащания през октомври.

У нас засегнати от фалита на британския туроператор Томас Кук са над 2000 туристи. Повечето от тях са на почивка в „Слънчев бряг”, малка част са на „Златни пясъци”. Близо 12 часа чакаха пътниците за Бирмингам вчера, след като полетът им на два пъти беше пренасочван.

Всички полети на британския туроператор до началото на октомври от Бургас и Варна са отменени. Някои от туристите, пътуващи в понеделник, разбраха на летището, че самолет няма.

Представителят на компанията увери, че всички пътници ще бъдат извозени, макар и със закъснение. Полетите се пренареждат ден за ден.

„Ще се изпълняват от друга авиокомпания. Титан Еъруейз поема полетите на Томас Кук за извозване. До края на полетната програма са не повече от 2300 човека“, казва Симона Тевия, представител на „Томас Кук Еъруейз”.

„Те имаха такива проблеми през 2015 г., 2017 г., никой не би трябвало да е изненадан. Правителството организира нашето връщане, ще се приберем вкъщи и няма проблем. Малко трябва да почакаме“, разказва туристката Ан Мури.

Що се отнася до туристите на британския туроператор у нас, този вторник ще има два полета от Бургас и един от Варна, които ще ги извозват. Те ще бъдат оперирани от компанията „Кондор”, която е дъщерна на „Томас Кук”, но все още продължава да лети.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви