Протестиращи искат оставката на съдия Калин Калпакчиев и поправки в закона, които да не позволяват подобно предсрочно пускане на свобода на осъден за убийство.

Актът на недоволство идва след предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на 20-годишния Андрей Монов. Той излезе от затвора около 6 години по-рано, тъй като магистратите счетоха, че се е поправил.

Недоволни ще се съберат на протест пред Съдебната палата заради решението на съда. Те са организирани от партия „Атака”.

След 8 ч. сутринта пък от партия ВМРО ще внесат във Висшия съдебен съвет искане за дисциплинарно производство срещу съдия Калпакчиев, съобщи БНТ. Като председател на Тричленен състав на Апелативния съд той стои зад решението за освобождаване на Полфрийман.

Днес, в първия работен ден след празниците, Полфрийман може да се сдобие с паспорт. След като го пуснаха от затвора, той бе настанен временно в центъра за чужденци в Бусманци, поради липса на редовни документи за самоличност.

Към момента Полфрийман изчаква издаването на редовни документи за самоличност в миграционния център в Бусманци. А родителите на убития студент ще поискат да му бъде наложена забрана за напускане на страната докато не изплати дължимото обезщетение от общо 600 хиляди лева.

Полфрийман излежа 12 от наложените му 20 години за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви