БСП-Бургас представи кандидатите си за кметове в областта. Издигнати са кандидатури в 11 общини. В Несебър ще подкрепят за пореден път кандидатурата на досегашния кмет Николай Димитров. Все още не е взето решение кой кандидат за кмет ще подкрепят в Приморско.

По думите на Атанас Зафиров, ще бъде подкрепен /и при балотаж/ кандидат, който не е издигнат от ГЕРБ. При представянето на кандидатите той посочи, че те имат добри качества и изрази убеденест в успеха им. На тези избори БСП ще се бори да удвои съветниците по места.

Байчев, Чолаков, Кичев, Станчева

1. АЙТОС – ПЛАМЕН ЧОЛАКОВ – на 60 години. Има висше военно образование. Завършил е ВНВУ „В. Левски“ и Военна академия в Москва. Има и завършена специалност „Социология“ в СУ. Работил е във военното поделение в Айтос. Бил е началник на РУ- Руен и Карнобат. Семеен, с едно дете.

Помолен да коментира това, че ДПС издига свой кандидат и дали би приел подкрепа на тази партия при евентуален балотаж, той отговори: „Всеки има право да издига кандидат за кмет. Нека мине първи тур и тогава ще търсим подкрепа“.

2. БУРГАС – НИКОЛАЙ ТИШЕВ – на 44 години. Има висше образование.Завършил е „Икономика“ в Свищов. Работил е в Пристанище Бургас-изп. директор. В момента е народен представител от ПГ на „БСП за България“. Член на Комисията по транспорт и Комисията по бюджет и финанси. Семеен, с две деца.

Тишев наблегна на факта, че БСП-Бургас е първата партия, представила визия за Бургас. „Това, че вече и останалите кандидати обръщат внимание на икономиката на града, означава, че има много пропуски в тази насока, посочи той. Тишев коментира излизането на Радослав Петков от листата като „страсти около изборите. В листата ни има 15 души от гражданската квота, и това е добър резултат“. Кандидатът за кмет посочи още, че Петков е определил някои от съветниците като „патерица на ГЕРБ“ Става дума за Чанко Мирчев, за когото при гласуване на бюджета се получила техническа грешка и той бил отбелязан като „въздържал се“. Грешката бързо била поправена с „НЕ“.

3. КАМЕНО – ЦВЕТОМИР ПЕТРОВ – на 38 години. Завършил е „Информатика“ в БСУ. От 13 години работи във фирма Деплан –ООД –Бургас. Два мандата е общински съветник в община Камено. Семеен, с едно дете.

4. КАРНОБАТ – ТОДОР БАЙЧЕВ – на 46 години. Има висше образование „Право“. Адвокат по професия. Народен представител от ПГ на „БСП за България“ . Член на Правната комисия и Комисията по вътрешна сигурност на НС. Семеен, с две деца.

Байчев заяви, че след скандала с цигарената афера имало сътресения в местната администрация. „Асо социологическите проучвания са верни, в Карнобат няма да има балотаж“, убеден е той. Байчев посочи и разминаването в данните в броя на жителите с постоянен адрес, като разликата е от 1 300 души. Очаква да има такова и на жителите с адрес по живеене, което говори за изборен туризъм в тази община.

5. МАЛКО ТЪРНОВО – ГЕОРГИ БЪКЛЕВ – на 69 години. Има висше образование – ВМЕИ –София. Работил и като енергетик в Лукойл –Бургас.През 2012 година се завръща в М.Търново. Председател е на тракийското дружество в общината. Семеен е, с 2 деца.

Бъклев посочи, че шансовете на Илиян Янчев намаляват, за което сочат и резултатите от последните избори за Европейски парламент.

6. ПОМОРИЕ – НИКОДИМ СТОЯНОВ – на 63 години. Има висше военно образование. Завършил е ВНВУ „Г.Димитров“ и Военна академия в Москва.Има и завършена специалност „Политология“ в ПУ. Работил в ГЩ на армията и като заместник-управител на военния санаториум в Поморие. Семеен, с две деца.

Петров, Янакиев, Бъклев, Тишев

7. РУЕН – МАРИЯ СТАНЧЕВА – на 68 години. Има полувисше икономическо образование. В момента работи като секретар на кметство- Вресово. Семейна.

„90% от населението в общината е с турски произход, 5% с ромски и 5 с български. Можете да си представите в какви условия ще водим кампания. Надявам се да удвоим резултатите за съветници“, каза пред медиите Станчева.

8. СОЗОПОЛ –ТИХОМИР ЯНАКИЕВ –на 47 години. Има висше образование – магистър по икономика. Работи в банка ДСК като мениджър на клон. Общински съветник в общината. Семеен, с три деца.

„Оспорвана ще е битката в Созопол. Оформена е критична маса заради досегашното управление“, сподели Янакиеви изказа увереност, че ще победи.

9. СРЕДЕЦ – ИВАН КИЧЕВ – на 59 години. Завършил е ВХТИ „Проф. д-р Асен Златаров“. Известен състезател по волейбол. Играл е за националния отбор на България. Работил е като началник ГКПП- Пристанище –Бургас. Пенсионира се през 2008 г. по собствено желание. Има две деца.

„Битката за Средец ще е люта. Надявам се да е честна. Очакваме сериозен изборен туризъм. Има и сериозен административен натиск“, разкри проблемите в предстоящата предизборна кампания Иван Кичев.

10. СУНГУРЛАРЕ – ДИАНА ГУРЕВА – на 51 години. Има висше образование – магистър по педагогика. Работила е като учител. В момента е зам.-кмет на общината. Семейна, с 2 деца.

11. ЦАРЕВО – ЖИВКО ЖЕКОВ – на 54 години. Има висше образование ВМЕИ- Варна. Работи като управител на „Пасат –България“ ООД –Царево.Общински съветник. Семеен, с две деца.

Участие в мероприятието взе и Атанас Зафиров – член на ИБ на НС на БСП.

„За да бъде успешна една кампания, са нужни няколко обстоятелства. Първото от тях, разбира се, е качествени кандидати. Аз се радвам, че сами може да се убедите в качествата на нашите кандидати. Искам да ви уверя, че те имат пълната подкрепа и доверие на националното ръководство. Другото важно условие, това е качествени предизборни документи. Изготвените платформи  са много добри, те стъпват на  националната платформа, а тя от своя страна на нашия стратегически документ „Визия за България“. И не на последно място – това е добрата медийна комуникация на нашите кандидати. Вярвам, че ще водим една успешна, позитивна и печеливша кампанията“, каза Атанас Зафиров.