Българският боксьор Исус Величков е починал по време на мач в Шкодра, Албания. Това съобщиха от Българския професионален боксов съюз (БПБС).

21-годишният боксьор е участвал в мач в категория „перо“ срещу местния представител Ардит Муря, като в четвъртия рунд е припаднал

На помощ веднага са се притекли от медицинския екип, успели са да го върнат в съзнание и да го транспортират в близката болница.Там обаче лекарите са загубили битката за живота му.

Според албанските медии, смъртта на българина не е настъпила в следствие на ударите на противника му. Организаторите обаче твърдят, че екипът от линейката не е реагирал достатъчно бързо в трагичната ситуация

Исус Величков има 5 загуби на професионалния ринг в своята категория. Той прави дебюта си през ноември 2018 г. От Българския професионален боксов съюз разпространиха отворено писмо по повод трагичната кончина на младия български боксьор.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

До всички заинтересовани страни,
Уважаеми господа,

На 21.09.2019 в град Шкодра, Албания, на боксово събитие с промотер GG New York Boxing Promotions и мачмейкър Shkumbin Sekiraqa, българският лизензент Исус Розев Величков припада в 4-тия рунд на боксовия мач. Лекарският екип на място успява да върне в съзнание българския състезател, като незабавно след това с медицински екип на бърза помощ бива отведен в местната болница, където за огромно съжаление за българският спорт, малко след постъпването му в болничното заведение, той почива.

Българският професионален боксов съюз е спазил всички международни стандарти по отношение получаването на едногодишен лиценз от страна на състезателя, а именно – преминаването на конкретни медицински прегледи, доказващи доброто му здравословно състояние. В това число Съюзът е издал всички необходими оторизационни документи на състезателя отново в съответствие с международните стандарти за участието на И. Величков в конкретното събитие. Българският професионален боксов съюз очаква да получи видео материал от събитието, договор за участие на състезятеля със съответния местен промотър, както и резултат от съдебната аутопсия в Р. Албания, за да може да даде последващо становище относно станалото.

Българският професионален боксов съюз изказва сърдечните си съболезнования на роднините и близките на починалия състезател, като е напълно съпричастен към страданията на семейството на И. Величков. Въпреки отрицателната статистика, той показа качества на много добър професионален боксьор.

22.09.2019 Евгения Петрова

г. София
Генерален секретар БПБС“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви