Мъжът, който можете да гледате на видеото /линкът е в края на текста/ се казва Дмитрий Голубовский. На записа той ще ви прочете най-дългата дума в света – цялото име на протеина Титин. Имате ли свободни 3 часа и половина?

Титин е много важен протеин, който позволява на мускулите да бъдат еластични. Той е най-естествено срещащият се протеин. Най-общо казано, вашата гъвкавост зависи от него.

Химическата формула на Титина е C169723H270464N45688O52243S912. Ако сте учили Органична химия, тогава знаете каква е опасността от произнасянето на IUPAC /Международен съюз за чиста и приложна химия/ името. То се състои от 189,819 букви.

И започва така:

Methionylthreonylthreonylglutaminylalrylg
lycylphenylalanylprolylvalylprolyylglycylar
ginylalanyllysylleucylthreonylglutamylleucylleu…

lycylphenylalanylprolylvalylprolyylglycyla
rginylalanyllysylleucylthreonylglutamylleucylleu…

и завършва така:

partylaspartylleucylthreonylthrnylaspart
ylvalylglutaminyllysylglutamilthreonylleu
cylserylleucylglycylasparalaspartylserylalanylthr…

Но най-добре чуйте Дмитрий Голубовский – мъжът, който е отделил над 3 часа, за да ни прочете най-дългата дума.

Преди да преминем към видеото, нека да обърнем внимание на най-дългите думи в различните езици по света. Съществува спор дали наименованията на протеини се считат за думи, или не.

Най-дългите думи в другите езици

В българския език, както може би се досещате, най-дългата дума е: непротивоконституционствувателствувайте. Тя означава „Не извършвайте действия против конституцията“. Въведена е за първи път в Димитровската конституция, през 1947 г.

Най-дългата дума в английския език, която е записана в речника, е Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. Думата е измислена, за да претендира за най-дългата дума и успява. Постепенно започва да се използва в медицината.

В немския език, най-дългата дума е Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerk
bauunterbeamtengesellschaft. Думата не се използва в езика и означава „Сдружение на подчинените служители на централното управление на дунавските електрически параходни услуги“.

Унгарският език е още по-интересен. В него можете да си съставите колкото си поискате дълга дума и тя да е вярна. Най-дългата дума записана в речника е megszentségteleníthetetlen. Тя означава „нещо, което не може да бъде осквернено“.

Ако решите да си съчините дума, можете да стигнете и до тук – legösszetettebbszóhosszúságvilágrekorddöntéskényszerneurózistünete
gyüttesmegnyilvánulásfejleszthetőségvizsgálataitokról. Това е истинска дума от 119 букви, която означава: „За вашето разследване върху надграждането на проявата на синдром на невроза за нуждата да решите, кой е световният рекордьор за най-сложната и дълга дума.“ Оставаме без коментар.

Нека просто да преминем към видеото: https://youtu.be/GZ-fgWXPOBY

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви