Кметът Димитър Николов обяви на среща с туристическия бранш, че се наблюдава увеличение при организираните групи туриститова лято. „Това е добра тенденция. От АПИ гарантираха, че догодина от Бургас до Слънчев бряг ще се пътува само по 4-лентов път. Следващата година трябва да започне и обходът на Бургас, което означава и, че от София до Слънчев бряг ще се пътува по четирилентов път“, обяви Николов.

През това лято на пристанищата в родните ни курорти са пристигнали над 500 яхти, което е ръст от 5%, спрямо миналата година.

Николов отчете сезон без нито едно тежко криминално престъпление в региона. И даде заявка за очакван ръст с 40 процента на туристите от Великобритания у нас през следващото лято.

Според справка на Националния статистически институт, през юли 2019 г. в област Бургас са функционирали 940 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 53.6 хил., а на леглата – 130.0 хиляди. В сравнение с юли 2018 г. общият брой на местата за настаняване се увеличава с 15.9%, а на леглата в тях със 7.9%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в областта, регистрирани през юли 2019 г., е 2 996.6 хил., или c 5.5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (със 17.4%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди, следвани от местата за настаняване с 4 и 5 звезди и с 1 и 2 звезди съответно с 2.2 и 0.1%.

С най-голям относителен дял на реализираните нощувки в местата за настаняване от чужденци в област Бургас е Германия – с 13.6%, следват Полша – с 12.8%, Обединено кралство – с 12.3%, Чешка република – със 7.9%, Румъния – със 7.2% и Руска федерация – със 7.1%.

Санкции в размер на 180 000 лева са наложени на четири обекта, които са били разположени извън схемата за преместваеми обекти на морски плажове на юг, каза министър Ангелкова. На база на сигналите, които сме получавали, са извършени проверки на редица хотели в комплексите Елените, Равда и Слънчев бряг, съобщи още министър Ангелкова, като уточни, че повторните инспекции са показали, че нередностите са своевременно отстранени. В случаите, в които няма отстраняване на нередностите, са съставени актове и наложени съответните глоби.

Домакин на срещата бе кметът на Община Бургас Димитър Нлллл участваха представители на МВР, Комисията за защита на потребителите, РИОСВ, РЗИ, НАП, Морска администрация и други организации, както и представители на туристическия бранш.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 + nineteen =