Черноморец, Атия и Присад протестират заради земи, боклук и вода

0
501

Десетки жители на Черноморец и селата Атия и Присад се събраха днес в центъра на града, въпреки дъжда и ранния час, за да протестират. Черноморци искат връщане на земите1 които преди години са им били отнети от Министерството на отбраната, жителите на Атия настояват за премахването на депото за токсични отпадъци, а тези на Присад – за трайно решаване на проблема с липсата на нормално водоснабдяване в селото.

Гражданите на Черноморец настояват земите, които са били собственост на техните деди и са на изключително апетитни места в местностите „Акра”, „Таласакра” и „Червенка”, да им бъдат възстановени,

както са били отнети – по административен ред. Много от тях са завели дела, а някои вече са спечелени, но Министерството на отбраната отказва да го направи. Вместо това се готвят продажби на трети лица.

Собствениците, които имат и необходимите документи, са категорични, че ще отстояват правата си до край.

Следващата стъпка ще е блокиране на автомагистрала „Тракия”, след това –протест на жълтите павета и накрая – дела в Страсбург.

„Ние ще спечелим тези дела, защото сме в правото си, но парите след това ще ни плати не министерството, а хората с техните данъци. Защо е необходимо това?, казват протестиращите.

Имотите, чиято необходимост за военното ведомство вече е отпаднала, са на брега на морето и повечето хора имат нотариални или крепостни актове на името на дядовците им за по около 20 декара. В момента те се охраняват като военни имоти, за което също се плащат заплати, което, според протестиращите е излишно. Те смятат, че вече има определени хора, на които ще бъдат продадени за жълти стотинки. Кметът на Черноморец Добри Добрев подкрепя съгражданите си и също е на мнение, че имотите трябва да се възстановят по административен ред.

С плакати „Вземете си боклука и се махайте от тука” в протеста се включиха и жителите на село Атия.

Те са против влизането в експлоатация на площадката за депониране на опасни отпадъци, която вече е изградена на територията на бившата мина. Там има разпореждане РДНСК, РИОСВ и Община Созопол да изготвят обобщен доклад за състоянието на депото. Крайният срок е днес.

Жителите на село Присад пък искат да се разреши проблемът с водоснабдяването.

Напрежението там е заради прекъсване на водоподаването му от язовир Мандра. Преди това хората са използвали тази вода като промишлена и са поливали градини и лозя с нея.

След ограничаването на достъпа им до язовира, се налага да поливат с питейна вода, което води до проблеми с водоснабдяването и оскъпяване на продукцията им. Има проблеми и с канализацията.  Затова преди време инициативен комитет от селото поиска Присад да се отдели от община Созопол и да се присъедини към община Бургас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here