Направление от личния лекар за PCR тест при 5 симптома
Направление от личния лекар за PCR тест при 5 симптома

Българският болен е най-окаяният в Европейския съюз.

Фактите- той боледува най-често, като е във водещата петица по сърдечно-съдови заболявания и най-късното диагностициране на онкологичните. Към класацията в последната година и половина се прибави и това, че вече сме шести по морбили в Европа.

Същевременно здравноосигурителната ни система, представяна само от един единствен фонд – Националната здравноосигурителна каса, няма ресурса

нито на германската, макар че е взаимствана от т. нар. Бисмарков модел, нито има реални здравноосигурителни фондове, които да поемат нуждите на българските болни. Сега действащите дружества са застрахователни и по същество заплащат екстри, но това не е по джоба на масовия българин. Скъпите и иновативни лечения все още остават недостъпни за по-голямата част от пациентите, защото не могат да си доплатят, но не могат да си позволят и здравна застраховка. Единственото сигурно нещо за масовия българин е това, което заплаща за лечението му НЗОК.

Факт е и това, че той е най-нископлатеният сред останалите граждани на Европейския съюз.

Той няма осигурени достатъчно профилактични прегледи срещу задължителната си здравна застраховка, няма и средства, за да си осигури почивки и рехабилитации така, както това може да си позволи един европеец. Спомнете си само как и до сега мнозина цъкат с лека завист, виждайки западняци на достолепна възраст в българските курорти.

Фактите за здравното неблагополучие на нашия сънародник са твърде много, за да бъдат изброявани. Затова и напълно резонно е той да боледува. Не е резонно обаче да бъде лишаван от заплащането на болничните, каквито щения изразяват някои в последно време. Например, първите три дни по болест да не се поемат от работодателя, като за тях не се дават пари за определено време. Уж така щели да намалеят фалшивите болнични. Едно популярно експертно лице дори си позволи да поиска криминализиране на злоупотребата с болничните. Кой обаче може да каже дали един болничен лист е истински или не, след като в приемната книга е записано, че човекът е бил болен. Или някой ще му сваля шевовете от корема, за да види, че му е махнат апедникса?!

Проверки и сега се осъществяват от НЗОК, от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и от Регионалните здравни инспекции. Те обаче се правят по документация, която винаги излиза изрядна. Защото болничният лист и епикризата не е медицинска бележка за извиняване на отсъствията. Той още в момента на издаването заминава по електронен път в НОИ.

Доводът на експертите, лансиращи промените е, че първите дни при боледуване в много държави от ЕС не се плащат от работодателя, а имало изчаквателен период. Те обаче не посочват нито осигурителния процент за здраве на работещите там, нито споменават факта, че чужденците имат и здравни застраховки, които поемат загубите.

У нас хората са бедни и да им вземеш надницата за три дни само защото са болни, е пълно безобразие. А да поискаш и криминализиране, без да имаш база за проверка, не подлежи на коментар.

Вместо някои работодатели, представляващи едрия бизнес и обслужващите ги експерти да помислят как да осигурят и здравно застраховане на работниците си, умуват как съвсем да се разтоварят финансово. Дали това е правилно, читателите ще кажат.

Монитор, Силвия Николова

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви