41 милиона души пушат електронни цигари. СЗО: Опасни са!

1
62

През последните няколко седмици за електронните цигари се говори много. Причината обаче не е добра. Няколко души вече загинаха от „мистериозна болест“ свързана с тях. Това доведе до забрана на течностите за електронни цигари с вкус различен от този на тютюна. Предизвика й дебат – колко точно печели бизнеса от тях и безопасни ли са наистина?

Според Световната здравна организация има малко увеличаване на хората, които пушат цигари. Но става ли дума за вейповете, ситуацията е коренно различна.

През 2011 година 7 милиона души са използвали електронни цигари. Броят им обаче драстично скача и през 2018 година 41 милиона души вече са се обърнали към електронните цигари. Проучвания на пазара показват, че до 2021 година, броят им ще се увеличи до приблизително 55 милиона.

Колкото повече са хората, които използват вейповете, толкова по-голям е и пазара. Глобално, бизнесът с електронни цигари струва 19,3 милиарда долара. Само преди пет години, той е бил около 6,9 милиарда долара.

Най-големите пазари за електронни цигари са Великобритания, САЩ и Франция.

Само през 2018 година, тези три държави са похарчили 10 милиарда за продукти за безтютюнево пушене. Но САЩ може и да изпадне от тази класация, след като там ще бъдат забранени течностите с вкус, които вероятно са довели до смъртта на 6 души, а още 450 страдат от заболяване на белите дробове.

Повечето потребители купуват електронните си цигари от специални магазини.

Според проучванията, тенденцията е такава, тъй като технологията е сравнително нова и хората искат да се запознаят лично с нея. Повечето от тях имат и нужда от съвет, какъв тип електронна цигара е подходящ за тях.

Магазините за вейпове също се увеличават бързо. Само във Великобритания и то за първите няколко месеца на 2019 година са отворили врати 69 нови магазина.

Но безопасни ли са?

Мичиган бе първият щат в САЩ, който забрани продажбата на течности с вкус. Средната възраст на разболелите се от мистериозната болест в щата бе 19 години.

Доктори и здравни експерти не отричат, че електронните цигари носят част от рисковете на обикновените цигари.

Според по-ранни проучвания, електронните цигари били „стъпка към промяната“, тъй като са „95% по-безопасни от истинските цигари“. Оказва се, че те не са напълно лишени от опасните химикали, които се срещат в никотина.

Според СЗО, има място за притеснение, що се отнася до електронните цигари, тъй като все още не се знае, какво дългосрочно отражение дават върху организма на човек.

Никотинът в течността води до пристрастяване. Има и опасност, потребителите да разлеят течността при смяната й и тя да попадне върху кожата им, което да доведе до никотиново отравяне. Някои по-сладки аромати се оказват дразнители, които причиняват възпаление на дихателните пътища.

Източник: dnes.bg

1 COMMENT

  1. Умряха хора, които са изпарявали THC (марихуна) под формата на течност, от нелегални пълнители закупени на черно, като смъртта е предизвикана от съставка в течността под формата на масло от витамин Е, което помага за разтварянето на THC-то! Не случайно всички смъртни случаи са от един район и само в САЩ! А електронната цигара е била само средство за употребата на тези наркотици. Все едно да забранят спринцовките, за да не може наркоманите да си инжектират хероин! Журналистиката винаги трябва да бъде обективна, но за съжаление все по-често става платена и зависима! Преди да се публикува подобни статии, журналистите трябва да се замислят, дали не носят морална отговорност за това, което се пише и последствията от това! В случая подобни статии допринасят за смъртта на хиляди пушачи, които ще бъдат заблудени от това, което се пише! Най-малкото, което може да се направи, е да се пишат нещата с фактите, а не да се спестява половината истина! Електронните цигари са най-малкото 95% по-малко вредни. В Англия започнаха да отварят магазини за такива продукти директно в болниците, а пред болниците има табели, които насърчават тютюнопушещите да преминат на електронни цигари! Това ако не е показателно, не знам кое е!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here