Три обединени протеста ще се проведат утре сутринта в Черноморец с участието на жители на Атия и село Присад. Протестиращите в Черноморец се обявяват против продажбата на бившите военни поделения в „Червенка”, „Акра” и „Таласакра”.

В Атия отново искат премахването на депото за опасни битови отпадъци. Разследване на жителите на Атия показва, че под повърхността на съобразения иначе с всички екологични норми проект по швейцарска програма, има

огромен полиетиленов чувал, пълен със строителни отпадъци, опаковки от хранителни продукти и други синтетични предмети.

Според документацията на проекта, всички отпадъци е трябвало да бъдат изнесени от там, след приключването на строежа на площадката. Още преди да заработи депото обаче, боклукът от строежа му е заровен на мястото в противоречие с всички екологични норми. Протестиращите заявяват, че новостроящото се депо за опасни битови отпадъци в близост до населеното място и изливащо отпадните си води в акваторията на залива Вромос тревожи жителите на с. Атия и град Черноморец вече няколко месеца.

На протеста в петък ще присъстват и жители на с. Присад. Там пък имат проблеми с липсата на вода.

Това не е първият протест на жителите на трите населени места.

След като министърът на околната среда и горите Нено Димов не се появи на предвидения от неговото министерство дебат на 14.08.2019 г. в Община Созопол, представителите на с. Атия и гр. Черноморец напуснаха мероприятието, възмутени от отсъствието му. Последва покана от негова страна за нова среща в град София на 23.08.2019г., но ограничението от страна на министерството за само двама представители на с. Атия, попари надеждите на хората, живеещи там.

И те отговориха така на поканата:

„у нас се изгради висока степен на недоверие относно ангажираността на Министерството на околната среда и водите по въпросите, поставени от Инициативния комитет.”

Гражданските активисти от своя страна поканиха министър Димов на протеста на разклона на с. Атия от главен път Бургас – Созопол на 25.08.2019 г., а той прие поканата. Уплашен от протеста на граждани на Атия, Черноморец и Присад, г-н Димов стигна до самото депо по обиколен маршрут, откъдето покани протестиращите на министерска аудиенция. Министър Димов увери протестиращите, че всичко е извършено по най-високи европейски екологични норми, по проект на Българо-швейцарска програма.

Гражданските активисти не пропуснаха да сигнализират и Районна прокуратура – Бургас за намерените от тях сериозни пропуски в подготвянето на проекта,

като една от тях заслужава особено внимание, а именно липсата на, предвидената иначе, информационна кампания на стойност близо 500 хиляди лева, предвиждаща медийно отразяване с клипове в телевизии, радиа и информация в печатни и електронни медии на проекта, както и рекламни материали и табели. Табелите бяха поставени в самия край на проекта дни преди да дойде министър Нено Димов на срещата. Както и самото

обществено обсъждане, проведено в далечната 2009-а година, което поради липсата на широко огласяване е посетено само от няколко човека, работещи в общината, и кметове на двете населени места – с.Атия и гр.Черноморец.

Районна прокуратура разпореди на РДНСК, РИОСВ и Община Созопол: „При констатирани нарушения от страна на РДНСК, РИОСВ и Община Созопол да се предприемат НЕЗАБАВНИ действия съобразно законовите компетенции за тяхното предотвратяване и преустановяване. (…) С оглед срочното приключване на проверката е необходимо да изпълните указаното Ви най-късно в срок до 20.09.2019. като бъде изпратен обобщен доклад от РДНСК РИОСВ и Община Созопол по преписката.”

Сега гражданите на с. Атия и Черноморец очакват Районна прокуратура да вземе мерки в гореспоменатия срок, който изтича утре и районът им да бъде освободен от депото, което тревожи обществеността с побългарения „Швейцарски стандарт“.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Община Созопол се е само влюбила, но само и единствено в центъра си Созопол. Милионите бюджет си ги усвояват 100% и малко парички за Черноморец и трошици за сателита Равадиново. Всички съставни селища кучета ги яли. Вижте Несебър как обгрижва селищата си. Созополските общинари и особено предходния кмет-хитрец са за съд!

Comments are closed.