Без помпозност и празни обещания стартира кампанията на Демократична България в Бургас. Известният адвокат Иво Баев обяви кандидатурата си за кмет на общината. Той представи и част от листата за общински съветници. За място избра прословувата дупка в центъра на Бургас, чиято сага е от далечната 1989 год. Тази дупка не е случайна, според Баев. Той е убеден, че забавянето на делата по отношение на собствеността е свързано с конфликт на интереси. Колкото и упреци да има, че съдът е муден, няма такъв, който за толкова години да не разреши проблема с дупката, категоричен е адвокатът.

Кметът трябва да обединява, да прокарва решения.

Поради тази причина Баев обяви, че няма да излезе с конкретна предизборна програма с обещания. Още повече, че решенията на един кмет не са еднолични. Като адвокат с над 35-год. стаж, Иво Баев коментира, че добре познава законите, за разлика от много от останалите кандидати за кметове. Законът за местното самоуправление и администрация, който е в основата на работата на един кмет, не позволява мнозинството от решенията да се вземат без съгласието на ОбС. Затова и няма как предизборно да се обещават толкова много неща, особено за големи проекти. „Прах под налягане, като този, който вдигат метачките по улиците, са 99% от обещанията на останалите кандидати за кметове“.

„Големите проекти са добре дошли, но трябва да сме по-близо до хората“, подчерта Баев. Затова той би насочил усилия, ако бъде избран за кмет, към решаване на спора с дупката в центъра на Бургас. Единственото обещание, което пое, е да реши най-накрая сагата с терена, превърнал се в жабуняк. „Тук може да има жаби и крокодили, какво ли още не“, каза той. „Виждали ли сте друг град в страната, в чийто център да растат къпини?“, допълни Митко Иванов, описвайки мястото, избрано за старт на кампанията.

Баев се обяви за прозрачно харчене на публични средства. Категоричен е, че трябва да не се дават пари за бутафорни проекти. Моделът му на управление ще е близък до гражданите, до решаването на битовите проблеми и тези на градоустройството.

Без да отрича хубавите направени за града неща, той остро критикува чистотата и визията на града. Баев изказа възмущение от висящите пластмасови пеперуди по улиците, плочките с изписани стихове на бургаски поети, по които ходят хората.

Адвокатът критикува и градоустройството, като наблегна на Зоната за обществен достъп, която според него е само място за „разпределяне на парцели за заведения и хотели някъде под масата“.

В същото време икономиката на града се забавя, посочи още той. Заплатите изостават, няма нови работни места, а хората напускат града.

Това най-общо са насоките, в които адв. Баев ще работи с екипа си.

Листата е от 40-45 души. В нея влизат лекари, спортисти, адвокати, строители, архитекти, ИТ специалисти, културни дейци.

За предстоящите избори листата обединява Демократична България, ДСБ и Зелените.

Сред някои от по-известните имена са тези на: Митко Иванов – художник, историк, Иван Тодоров – ръководител на спортен клуб „Ронин“, адв. Момчил Момчилов, познат от „Новото време“, Даниела Божинова – лидер на „Зелените“, зам.-директорът на НЕГ Петя Викторова и др.

При представяне на част от листата Баев подчерта, че екипът е изцяло местен и, че работата му ще бъде след изборите. Той определи листата като широко гражданско обединение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × two =