Кабала - пътят към познанието

Според равин Хаим Рихман: Учението за езотеричната страна на юдаизма Кабала днес е широкодостъпно. Има информация в интернет, много книги са написани по въпроса. Темата доби популярност чрез световноизвестни звезди като Мадона, например, казва той.

По въпроса какво представлява Кабала има голяма доза неразбиране. Някои хора мислят, че става дума за черна магия, други пък смятат, че е коментар върху фундаментални въпроси. Думата Кабала се асоциира с дума на иврит, която означава „да получа“. Цялата концепция на Кабала се свежда до това, че човек трябва да получи мъдростта от Бог. Трябва да получи познанието чрез традиция, която му се предава от друг човек. И трябва да иска това да стане, което се свързва с потискане на егото. В този смисъл, с каквото и да се занимава Мадона, не е Кабала.

Кабала се смята за път на светостта,

свързва се с разбирането на жизнената връзка, която има Създателят с всеки аспект във вселената. Кабала се свързва с отговорността на всеки човек, учи на това, как всяко наше действие влияе на цялата вселена. Същността на Кабала е пряката връзка на Създателя с неговата творба. Връзка, които всички ние имаме помежду си и с Вселената.

Противно на западните схващания, че всичко е позволено дотолкова, доколкото не пречиш на някой друг, Кабала учи, че всяко действие, дори всяка изречена дума, дори всяка мисъл, която човек може да има, отива някъде и оказва ефект върху цялото мироздание. Според Кабала, ние всички сме обвързани заедно в духовен смисъл. Затова всяко негативно действие, дума или мисъл, която човек може да има тегли надолу цялата тъкан на вселената.

В последните години съществува някаква нова „ню ейдж“ Кабала култура, популяризирана от известни личности, която обаче няма много общо с традицията на Тората, казва равин Рихман. Истинската Кабала е система, която има толкова дълбок ефект върху човека, който я изучава, че би предизвикала фундаментална промяна у него. Тя учи, че има само един Бог, който е създател на всичко. Всичко е комплексно свързано и е податливо на влияние, дори чупливо.

И така:

каква е класическата дефиниция на Кабала?

Бог целенасочено е оставил вселената недовършена. По забележителен начин Бог е дал ключа от вселената на човека, създаден по негов образ и подобие и така е дал на човечеството възможността да завърши творбата му. Всъщност да партнира в създаването, с приноса си за стабилността на Света и евентуално с изкуплението на живота на Земята чрез своята позитивна енергия и чрез придържането към Божията воля и следването на неговия път.

Става дума за това, човек да бъде не наблюдател, а участник в цялата прекрасна сага за хората. Цялото учение бива дефинирано и като „езотеричната наука на равините“ или като „вътрешните измерения на Тората“, но не е култ, не става дума за черна магия, а за това как се става по-добър човек, по – чувствителен към реалността на живота.

Другата гледна точка:

От дълго време светът се управлява и контролира от комплексна мрежа елитни съветници, тайни общества и организации. Това твърдение почива на документирани в историята факти от заслужаващи доверие хора като американските президенти Линкълн и Кенеди например.

Капитан Бил Купър е друг човек, който се е борил да разобличи тази зла сила, преди да бъде застрелян от полицията в дома си в Аризона. Той е напуснал военноморските сили на САЩ, за да разпространи откритията си, но е бил атакуван и дискредитиран от ЦРУ, преди да бъде убит:

„Разучавах тайните общества и Библията, казва той, (аз съм християнин, не мислете, че подривам религията ви) и открих, че най-твърдото, най-вътрешното ядро на тези тайни общества е Кабала. Кабала е древният еврейски мистицизъм.

Това е метод за разкодиране на информация

чрез система от числа и математика. Това е част от най-древното познание, което човекът някога е притежавал. То е било държано тайно и давано само на онези, които са се доказвали достойни в процеса на инициация. Никой не знае от къде е дошло, само ви казвам, че е било там много преди евреите да се появят. Те просто са го взели и съхранили. Защото това е сърцето и ядрото на тайно познание, метафизиката, истинската наука, за която никой от нас не знае нищо.

Хората, които принадлежат към тайните общества, никога не са написали нито ред, на нито един език, от това което знаят, защото някой може да го открадне и тогава с тайната ще е свършено. Затова използват тайна система за разкодиране на тайните на вековете, скритото познание, окултното. Окултно не означава зло, не означава дявол, означава скрито. И така,

те взели познанието и го направили окултно

чрез система за кодиране и криптиране. Част от нея е математическа – числата, друга е архитектурна. Защо има тайна организация на свободните масони – зидари – да не мислите, че строят стени? Може да се обзаложите, че е така: всяка стена, която издигат е предназначена да пази тайни, закодирани в архитектурата и мерките на сградите и в математическите формули, използвани за определяне на геометрията и формата на сградите.“

Кабала е еврейската книга за мистицизма, изучавана в наши дни от много холивудски звезди. И свободните масони, и сатанистите споделят голяма част от ученията и ритуалите на Кабала. Тези окултни практики представляват „по-тъмната страна на магията“ и включват черна магия, кървави ритуали и човешки жертвоприношения.

Кабала е колекция от еврейски магически текстове, дадени на хората от архангел Разиел. Разиел е от падналите ангели, които служат на Луцифер. Кабала описва множество ангели и демони, населяващи духовния мир. Кабала дава на кабалистите пътна карта, наречена „дърво на живота“, която описва как се комуникира с тези мощни духове.

Магическата информация в Кабала произхожда от древен Вавилон и древен Египет.

Кабала стига до Европа през 11 и 12 век в писмена форма. Обемът на информацията в тайните книги на Кабала е само няколко хиляди думи, но те съдържат комплексни описания на сферичната земя, на паралелни вселени и атомното естество на материята – идеи, които стават общоприета доктрина за модерните учени, физици и астрономи.

Как е възможно такава комплексна информация да се съдържа в древните текстове, незначително по-големи от едно средностатистическо списание? Отговорът е, че Кабала е написана в кодове. Кодове, които крият многопластова информация и на по-късен етап ще бъдат изучавани от алхимиците. Сър Исак Нютон, както и много други водещи учени, са изучавали окултни науки, сред които и Кабала. В онези времена мистицизмът, религията, алхимията, астрономията и астрологията са изучавани като една, кабалистично базирана обща традиция.

 

Мегавселена

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви