НАП

150 граждани съдят Националната агенция по приходите (НАП) заради това, че личните им данни не са били опазени и са станали публично достояние. Потърпевшите от хакерската атака срещу информационните системи на приходната агенция са завели в понеделник пред Административния съд в София т. нар. субективно съединени искове за обезщетение, които ще се гледат в едно производство, съобщи в. Сега.

Това съобщиха двама столични адвокати – Ивайло Юруков и Георги Гочев, които също са сред ищците.

„Претенциите ни са символични – по 1000 лв. на човек“,

заяви адв. Юруков. „Глобата от 5.1 млн. лв., която Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) наложи на НАП, е прехвърляне на пари от единия джоб на властта в другия и не е обезщетение за това, че личните ни данни станаха публично достояние“, коментира още той.

Потърпевшите ще водят дело по закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани.

Те претендират за компенсиране на неимуществени вреди от теча на чувствителна информация, а именно притеснението, че с личните им данни може да бъдат извършени измами като например изтегляне на кредити и извършване на разпоредителни сделки с имущество. „Неизвестността е също толкова плашеща, колкото извършването на реални действия“, мотивира се адв. Юруков.

Обезщетяването на неимуществени вреди се присъжда от съда по справедливост. Според адвокатите е

невярно твърдението на приходната агенция, че само 198 данъкоплатци са реално застрашени от злоупотреби след изтичането на личните им данни

от информационните системи на НАП. Засегнати от хакването на системите на приходната агенция през юли са близо 4 милиона живи данъкоплатци. Приходната агенция обаче обяви, че само за 198 от тях имало най-висок риск от измами, тъй като са изтекли най-голям набор от лични данни.

„Аз направих проверка чрез специалното приложение на приходната агенция и тя показва че, освен трите ми имена и ЕГН, в интернет са изтекли и 5-6 мои данъчни декларации. В тях са посочени също адресите ми – домашен и служебен, телефони, номер на лична карта. Никой обаче не ми се е обадил от НАП да ме предупреди за опасност“, разказа Юруков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × five =